Από το Σινέ Παρί στην Αλεξάνδρεια

Από το Σινέ Παρί στην Αλεξάνδρεια

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Breakfast at Tiffany’s» προβάλλεται σε έναν τοίχο, ένας ανατολίτικος χορός ξεκινά, μια ταράτσα στα Εξάρχεια γεμίζει αντηλιακά και μπάλες θαλάσσης, μια διαδρομή αρχίζει από τη Συγγρού, περνάει δρόμους, θάλασσες, αλλάζει χώρες και καταλήγει στην παραλιακή λεωφόρο Ελ Γκαΐς της Αλεξάνδρειας, καρέκλες βαμμένες κόκκινες αλλάζουν χέρια σε μια χορογραφία που αφηγείται ένα νεανικό έρωτα τριών γενεών και «γεννήθηκε» στο 3ο Λύκειο του Αιγάλεω.

«Η Ιρέμ πάντα ήξερε ότι μόλις τελειώσει το σχολείο θα κάνει το μεγάλο ταξίδι. Hθελε να γνωρίσει την πόλη των προγόνων της. Να περπατήσει στα στενά. Να πιει ένα κρασί στο Callithea και να χορέψει στην πίστα που χόρευε κάποτε η γιαγιά της. Κι αυτό ακριβώς είχε κάνει. Ζούσε εκεί ένα χρόνο και η Αλεξάνδρεια πια της ήταν τόσο γνώριμη όσο η Αθήνα», λέει ο Γιώργος Πολύμερος, ενώ οι συμμαθητές του με συγχρονισμένες κινήσεις ετοιμάζονται να αλλάξουν σκηνή στη θεατρική παράσταση «Ονειρο στον κύβο» που προβάρουν στο σχολείο τους για το Onassis Youth Festival.

Το μωσαϊκό της σχολικής αίθουσας μετατρέπεται στον θερινό κινηματογράφο Σινέ Παρί της Πλάκας, σε μία από τις «καινούργιες άσχημες» πολυκατοικίες του Μεταξουργείου, στο μπαρ Callithea που ακόμη σερβίρει ποτά, σε μια ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι 16 μαθητές της παράστασης αλλάζουν κουστούμια και λένε τα λόγια τους. Μετά το πρώτο πέρασμα της πρόβας, μας λένε ενθουσιασμένοι ότι το κείμενο φτιάχτηκε με τη συμμετοχή τους και βασίστηκε στην έρευνα που έκαναν οι ίδιοι. «Μας ενδιέφερε να ψάξουμε την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, βρήκαμε μόνοι μας τις διαδρομές και όλα τα στοιχεία μπήκαν στην παράσταση. Μάθαμε να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα, να μιλάμε πιο σωστά, δεθήκαμε πολύ μεταξύ μας σαν ομάδα και βέβαια το διασκεδάσαμε, ήταν μια αποφόρτιση σε μια περίοδο που είμαστε πολύ πιεσμένοι στο σχολείο και μια πολύτιμη εμπειρία».

Με την καθοδήγηση του Στέφανου Αχιλλέως και της Αγγέλικας Σταυροπούλου, της θεατρικής ομάδας CheekBone και τη συνεργασία της καθηγήτριας του λυκείου, Γεωργία Λιάλιαρη, οι μαθητές άντλησαν έμπνευση από το τρίπτυχο Αθήνα – Αλεξάνδρεια – Βηρυτός που είναι η θεματική ενότητα του φετινού νεανικού φεστιβάλ. «Ζητήσαμε από τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους περιπέτειες ακόμα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας για τις πόλεις που δεν έχουν επισκεφθεί. Βρήκαν οι ίδιοι τοποθεσίες, τραγούδια, χορούς, συνταγές, ρωτήσαμε τι ενδιαφέρει τον καθένα και στην ουσία δέσαμε σε έναν κορμό τα στοιχεία που εντόπισαν. Τους λέγαμε να κάνουν λάθη, να μην τα φοβούνται, από τα λάθη προκύπτουν τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα», λέει ο κ. Αχιλλέως.

Κάθε χρόνο από την ίδρυση της Στέγης διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις και φεστιβάλ για εφήβους με τη συμμετοχή σχολείων. Τα τελευταία δύο χρόνια το Onassis Youth Festival έχει γίνει πιο πολυμεσικό, μας λέει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Μυρτώ Λάβδα, που φέτος συντονίζει τις παραστάσεις που διοργανώνουν επτά σχολεία σε συνεργασία με επαγγελματίες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες. «Συνδυάζουμε καλλιτέχνες από διάφορες μορφές τέχνης ώστε να μην είναι όλες οι παραστάσεις αμιγώς θεατρικές. Σε ορισμένα σχολεία έχουμε χορογράφους με κινηματογραφιστές, σε άλλα χοροθέατρο, μας ενδιαφέρει να δίνουμε ερεθίσματα στα παιδιά ώστε να ανακαλύπτουν άλλες πλευρές του εαυτού τους και να δημιουργούμε ομάδες ώστε να καταπολεμούμε φαινόμενα, όπως το μπούλινγκ και ο ρατσισμός», τονίζει.

Το φεστιβάλ προσπαθεί κάθε φορά να συγκεντρώνει σχολεία από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας και έτσι στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας, το 50ό Λύκειο Αθηνών στον Κολωνό, το 1ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, το 41ο Γυμνάσιο Αθήνας στον Αγιο Νικόλαο Πατησίων, το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά και το Λύκειο Μαραθώνα.

​​Το Onassis Youth Festival πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 21 Απριλίου στη Στέγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή