Ξετυλίγοντας το μπερδεμένο «κουβάρι» του Gilenya

Ξετυλίγοντας το μπερδεμένο «κουβάρι» του Gilenya

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας προστατευόμενος μάρτυρας, ο Μάξιμος Σαράφης, η Αικατερίνη Κελέση ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και δύο επώνυμοι μάρτυρες, ο Κ.Μ. και ο Ν.Μ., καταθέτουν στο πλαίσιο του τμήματος της δικογραφίας που στάλθηκε στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ότι ο τελευταίος δωροδοκήθηκε από τη Novartis προκειμένου συγκεκριμένο φάρμακο να ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης.

Η αλήθεια είναι –όπως διαπίστωσε η «Κ»– ότι η Novartis ζήτησε το ίδιο φάρμακο να μπει στο σύστημα αποζημίωσης στις 28 Μαρτίου του 2011, αλλά εντάχθηκε στο σύστημα 148 ημέρες αργότερα (ενώ το σύνηθες στην Ε.Ε. είναι 90 ημέρες), στις 23 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Αλλά, επίσης, αλήθεια είναι ότι νέα φάρμακα δεν εντάσσονταν τότε στο σύστημα αποζημίωσης. Παρ’ όλα αυτά, το Gilenya, ένα πρωτοποριακό σκεύασμα για τη μάχη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, εισαγόταν μέχρι τότε από το κρατικό φαρμακείο του ΙΦΕΤ προς 1.993,20 ευρώ έναντι τιμής 1.679,10 που έλαβε με την ένταξή του στο σύστημα αποζημίωσης. Ο κ. Λοβέρδος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η τρόικα δεν του απαγόρευε να εντάξει νέα καινοτόμα φάρμακα στη λίστα, αλλά μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο ήταν «δική του απόφαση, επειδή το ελληνικό κράτος δεν είχε χρήματα να πληρώσει για ακριβά σκευάσματα».

Το Gilenya προστέθηκε στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων «με το χέρι» και σύμφωνα με τον μάρτυρα Ν.Μ. χαρακτηρίστηκε «ορφανό» ώστε να λάβει υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, επειδή είναι αναρτημένο σε λίστα του ΕΟΦ, ο οργανισμός που ήταν αρμόδιος να εισηγηθεί, είχε προτείνει τιμή υψηλότερη κατά 350 ευρώ στην επιτροπή η οποία όριζε την τελική τιμή του σκευάσματος.

Και ενώ για την τιμολόγηση του Gilenya o Μάξιμος Σαράφης αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε ως «πλυντήριο» η εταιρεία Prestige, σε κατάθεσή της η Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι τα χρήματα για την ένταξη του φαρμάκου στο σύστημα αποζημίωσης διακινήθηκαν μέσω των «Ιατρικών Εξελίξεων», εταιρεία που ούτε ο ένας προστατευόμενος μάρτυρας ούτε η άλλη είχαν επισημάνει στις αρχικές τους καταθέσεις το 2018 σε σχέση με την τιμολόγηση του Gilenya.

Επιπροσθέτως, ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης αναφέρει ότι δόθηκαν χρήματα στον Νίκο Μανιαδάκη –90.000 ευρώ– προκειμένου να τα δώσει με τη σειρά του στον κ. Λοβέρδο για «να διευκολύνει» την καλύτερη τιμολογιακή μεταχείριση του Gilenya. Ομως, ο κ. Μανιαδάκης κατηγορείται και για παθητική δωροδοκία για τα ίδια περιστατικά.

Τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη του Gilenya, στο σύστημα αποζημίωσης εντάχθηκαν δύο παρόμοια φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ένταξή τους άργησε «δυσανάλογα» σε σχέση με το Gilenya. Ενας μάρτυρας που εργάζεται σε άλλη εταιρεία υπονόησε ότι η έγκριση –για αποζημίωση– εμποδιζόταν για τα ανταγωνιστικά φάρμακα, μεταξύ άλλων και το έτος 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή