Υποβαθμισμένη ποιότητα σπουδών λόγω συγχωνεύσεων φοβούνται οι διοικήσεις των πολυτεχνικών σχολών

Υποβαθμισμένη ποιότητα σπουδών λόγω συγχωνεύσεων φοβούνται οι διοικήσεις των πολυτεχνικών σχολών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνέπειες που θα επιφέρει στην ποιότητα των πολυτεχνικών σπουδών, αλλά και στα ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων των πολυτεχνικών σχολών το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ, εξέφρασε το σύνολο των διοικήσεων των πολυτεχνείων της χώρας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα.

Οι πρυτάνεις και κοσμήτορες των σχολών, έκαναν λόγο για «μαζική παραγωγή» νέων τμημάτων, που δεν θα έχουν υποδομές και προσωπικό, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με το υπουργείο.

«Η ανεργία ήδη πλήττει βάναυσα τους νέους μηχανικούς, οι οποίοι είτε πηγαίνουν στο εξωτερικό και ελάχιστοι γυρίζουν πίσω είτε έτερο απασχολούνται», επισήμανε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλλιας, σημειώνοντας ότι η αγορά εργασίας δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τον νέο αριθμό μηχανικών.

«Δημιουργούνται συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών, όταν τα υφιστάμενα πενταετή πανεπιστημιακά τμήματα είναι 44, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των τμημάτων σε 80, δηλαδή, μία συνολική αύξηση 80%», τόνισε ο κ. Γκόλλιας.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι στους 6.700 φοιτητές, που εισάγονται στα υφιστάμενα πενταετή πανεπιστημιακά τμήματα, θα προστεθούν περίπου άλλοι τόσοι (με βάση τους εισαγόμενους του 2018 στα αντίστοιχα τμήματα που «πανεπιστημιοποιούνται»), με αποτέλεσμα ο αριθμός των μηχανικών ανά έτος να διπλασιάζεται ετησίως.

«Δεν δίνεται βάση στις ακαδημαϊκές αρχές και αξίες για την ίδρυση των νέων τμημάτων», τόνισε, επίσης, ο κ. Γκόλλιας, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των σπουδών στα παλιά, αλλά και στα νέα πανεπιστήμια. «Μιλάμε για νέα τμήματα, χωρίς αυτά να έχουν προγράμματα σπουδών με εύρος και βάθος, χωρίς ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό και υποδομές», σημείωσε.

Για «υποθήκευση του τομέα των μηχανικών», αλλά και για συνέπειες και σε άλλες ειδικότητες, έκανε λόγο ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Δημήτρης Ματαράς, ο οποίος σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων για τις πολυτεχνικές σχολές θα έχει επιπτώσεις και στις βάσεις θετικών σχολών.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι τον Σεπτέμβριο τα καινούργια τμήματα να πάρουν φοιτητές, χωρίς όμως να έχουν μέλη ΔΕΠ και εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «το μηχανογραφικό μετατρέπεται σε εργαλείο άσκησης πολιτικής».

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, έκανε λόγο για «έλλειψη ποιότητας στο εγχείρημα» και για μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες, καθώς δεν έχει προκύψει το νομοσχέδιο μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό.

Τέλος, ο Κώστας Κατσιφαράκης, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κάλεσε το ΤΕΕ να πάρει θέση και αναρωτήθηκε «γιατί σιωπά και είναι απόν;».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή