Σε συστράτευση για τη διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας καλεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε συστράτευση για τη διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας καλεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, ενός εκ των πλέον σημαντικών παγκόσμιων πολιτιστικών αγαθών, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χθες, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι, σε ομιλία του προς καθηγητές και μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, που συμμετείχαν στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης και ήταν αφιερωμένο στο έργο και την προσφορά του αείμνηστου Αντώνη Σαμαράκη.

«Επιμένω και παρακαλώ και συμβουλεύω τους εκπαιδευτικούς και ιδιαιτέρως τους φιλολόγους να δίδουν ιδιαίτερη σημασία στη διδαχή και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την οποία εμείς οι Έλληνες την αδικούμε πολλές φορές», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος παράλληλα δήλωσε υπερήφανος για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, που διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου.

«Σας καλώ σε μια συστράτευση για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας. Να παύσουμε να την αδικούμε και να την υποτιμούμε. Η προ μερικών δεκαετιών γενομένη εκπαιδευτική μεταρρύθμισις στην Ελλάδα αδίκησε την ελληνική γλώσσα. Και το μονοτονικό, όσο και αν διευκολύνει τους μαθητάς, αδίκησε την ελληνική γλώσσα. Εύχομαι οι φιλόλογοί μας να βοηθήσουν τα παιδιά μας, όλους εσάς, να αγαπήσετε περισσότερο τα ελληνικά, έστω και αν θα σας δυσκολεύουν λίγο στις εξετάσεις, ιδιαιτέρως στα αρχαία ελληνικά. Αλλά, όταν θα συναναστραφείτε με ξένους φίλους σας, αργότερα μπορεί να πάτε σε ξένα πανεπιστήμια και να δείτε πόσο ενδιαφέρονται οι ξένοι συνάδελφοί σας και συμφοιτητές σας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσης, της αρχαίας ελληνικής γλώσσης, και θα δείτε πόσες δικές μας λέξεις χρησιμοποιούν οι ξένοι, θα νιώθετε υπερήφανοι, και θα θυμηθείτε τότε τα λόγια του Πατριάρχου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή