Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στην εξάντληση της τετραετίας

Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στην εξάντληση της τετραετίας

10' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφ´όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε πως το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί, ενώ προανήγγειλε πως αμέσως μετά το ταξίδι του στην Κίνα και τις εορτές του Πάσχα θα καλέσει σε σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο για να διαμορφώσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο θετικών μέτρων που θα αφορούν στην κοινωνία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και των περιφερειακών εκλογών, ενώ έθεσε και το δίλημμα των εθνικών εκλογών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική της χώρας με αιχμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν εκβιάζει, αλλά ούτε και εκβιάζεται, ενώ σημείωσε πως πλέον η χώρα μας έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Για τις δημοσκοπήσεις και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη το' χω αποδείξει αυτό και τον Γενάρη του 2015 και στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά για να προσθέσει πως εδώ και παρά πολύ καιρό η αντιπολίτευση ζητά εκλογές με την απάντηση πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης να είναι πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, απορρίπτοντας όμως κάθε τέτοια προοπτική λέγοντας πως πλέον υπάρχει μια απτή απόδειξη της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

«Οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι οι κάλπες για τις ευρωεκλογές , για την αυτοδιοίκηση για τις περιφερειακές για πρώτη φορά και για τους κοινοτάρχες, θα έχουμε τέσσερις κάλπες ούτως ή άλλως στις 26 Μαΐου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής συμμαχίας είναι να πετύχει πολύ σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών και να έχει ένα σαφέστατο στίγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος μας είναι η νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές και δεν είναι ήττα με χαμηλό σκορ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προοδευτικό μέτωπο

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει για το εκλογικό αποτύπωμα της συμφωνίας των Πρεσπών εκτίμησε ότι θα είναι ντέρμπι η εκλογική αναμέτρηση. «Μην ξεχνάτε όχι μόνο ότι έχουν διαψευστεί πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις, αλλά ότι και ότι υπάρχει ένα βουβό κύμα το οποίο εκφράζεται σύμφωνα με το πως νιώθει για το τι θα είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί αυτό το κύμα την ώρα της κάλπης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του εκτίμησε ότι εξαιτίας της συμφωνίας, «ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα έχει μια πολύ μεγάλη δυνατότητα μέσα από την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και την αναδιάταξη των διαχωριστικών γραμμών να συγκροτήσει αυτόν το προοδευτικό πόλο».

Μιλώντας για το πολιτικό κόστος ο πρωθυπουργός είπε «αλήθεια στα κρίσιμα εθνικά θέματα οι προκάτοχοι μου σκεφτόντουσαν το πολιτικό κόστος; Ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό στις μεγάλες και κρίσιμες στιγμές της 4ετούς θητείας μου, ούτε το 2015 με την απόφαση μου να πάω σε ένα δύσκολο συμβιβασμό όπου έχανα τη μισή μου κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ήξερα αυτό που κάνω είναι το ορθό για τη χώρα και βεβαίως ούτε μια στιγμή όταν μου δόθηκε αυτή η μεγάλη ιστορική ευκαιρία να λυθεί μια διαφορά 30 ετών προς όφελος της χώρας που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της, το κύρος της στο εξωτερικό, λύνει μια διαφορά που ήταν εμπόδιο με τα βόρεια γείτονα που είχε γυρίσει την πλάτη της προς την Ελλάδα, που ήταν και είναι ο φυσικός της σύμμαχος» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσθέτοντας τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών.

Χαρακτήρισε πατριωτικής σημασίας τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ενώ είπε πως ο ίδιος ήταν τυχερός που του δόθηκε η ευκαιρία να καταλήξει σε συμφωνία με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ειδικά ο Αλέξης Τσιίπρας είπε πως οι γείτονες μας προχώρησαν στην αλλαγή του ονόματος τους αλλά επίσης προχώρησαν στη συνταγματική αναθεώρηση απαλείφοντας κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού ενώ αναγνώρισαν πως δεν τίθεται ζήτημα ομογένειας στη χώρα μας, αλλά και πως η ιστορία τους δεν σχετίζεται με την ελληνική ιστορία.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως ήταν προδιαγεγραμμένη η στάση που θα ακολουθούσε. «Το χειρότερο που έπραξε ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ότι κράτησε μια ακραία αντιπολιτευτική στάση, ανακόλουθη με αυτή που είχε το κόμμα του αλλά ότι υιοθέτησε μια συνομοσιολογική ρητορική ότι δήθεν υπήρξε μια συναλλαγή με το θέμα των συντάξεων».

«Σήμερα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτό το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα το θυμόμαστε πάντα και ότι σε δέκα χρόνια ή και λιγότερο ακόμα και αυτοί που σήμερα καλοπροαίρετα διαφωνούν θα έχουν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ιστορική αξία και σημασία για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε δε, την αλλαγή των πινακίδων, ονομασιών, αλλά και την κατάργηση συμβόλων και αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η χώρα μας ξαναγίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ανακτά την πολιτιστική της κληρονομιά.

«Το πρόβλημα με τους γείτονες είναι ότι είχαν έναν περίεργο εθνικιστή ως πρωθυπουργό τα προηγούμενα χρόνια που γέμιζε τη χώρα του με Μέγα Αλέξανδρους, Φίλιππους, σήμερα έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν σοβαρά , θέλουν να δουν το μέλλον τους» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως θέλουν ο σύμμαχος τους να είναι η Ελλάδα.

Για τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία

«Κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας υπάρχουν σκάνδαλα τα οποία τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια και από την άλλη υπάρχει η Πετσιτολογία δια πάσα νόσο και αστοχία» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το πολιτικό κλίμα και τα σκάνδαλα.

«Η υπόθεση αυτή έχει προκύψει από κάποια μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση πριν από 8 μήνες» είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει πως από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα θέμα που προκύπτει από έρευνα της δικαιοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως τόνισε πως σε κάθε υπόθεση ( θαλασσοδάνεια 400 εκατομμυρίων των κομμάτων, νοβαρτις, καταδίκη Νίκη Γεωργιάδη για ασέλγεια) η ΝΔ απαντά με τον θέμα Πετσίτη.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να ελέγχους λογαριασμών και τρόπου ζωής « δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως ο ίδιος κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα πηγαίνει στη Βουλή για να συζητηθεί.

Αναφέρθηκε στο νόμο που πήγε στη Βουλή για τις off shore σύμφωνα με τον οποίο κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτή και έτρεχε να κρυφτεί η ΝΔ. Ενώ και το νόμο για τον έλεγχο των Πόθεν Εσχες καταψήφισαν ΝΔ και ΧΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει ένα υπαρκτό σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου που κόστισε στη χώρα μας μέχρι το 2011 περίπου 30 δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα δαπανούσαν άλλες χώρες της Ευρώπης και το χαρακτήρισε διαχρονικό σκάνδαλο το οποίο αντιμετωπίστηκε ορθά μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Είναι σκευωρία αυτό που καταγράφεται στα εκατοντάδες έγγραφα της δικογραφίας και αυτά που λένε τα εσωτερικά έγγραφα της Νοβάρτις; Είναι σκευωρία το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο όπως λένε τα έγγραφα του FBI;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για τα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο και εάν οφείλεται ένα συγνώμη σε αυτά τα πρόσωπα όπως ο κ. Πικραμμένος ο πρωθυπουργός τόνισε « εάν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Πικραμμένο είναι ο κ. Βενιζέλος που έχει φτιάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το κατάπτυστο άρθρο 86».

«Εμείς την υπόθεση αυτή τη χειριστήκαμε όσο πιο θεσμικά δεν έχει χειριστεί καμία άλλη κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πώς οδηγήθηκε στο ειδικό δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε « βγαίνει ο μέγας ποιητής του Συντάγματος ο κ. Βενιζέλος ο οποίος μπορεί να υπερασπίζεται με το ίδιο πάθος το αντίθετο επιχείρημα, που το 2011 επιχειρηματολογούσε πως το άρθρο 86 δεν δίνει προοπτική παραγραφής για το αδίκημα της δωροδοκίας και επιχειρηματολογεί τώρα λέγοντας πως το αδίκημα έχει παραγραφεί και όποιος το προχωρήσει διαπράττει έγκλημα κατά του Συντάγματος και θα λογοδοτήσει για εσχάτη προδοσία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του Δ.Ν.Τ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την αποπληρωμή των δανείων του Δ.Ν.Τ, λέγοντας πως είναι « η δεύτερη σημαντικότερη μετά την έξοδο από τα προγράμματα» και πρόσθεσε πως η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής ερχόντουσαν από εκεί.

Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη καθώς έχει ως αποτέλεσμα το να μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την ελληνική οικονομία.

Ειδικά για τα οικονομικά στοιχεία ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική οικονομία υπεραποδιδει. «Ενώ όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση βρήκα απολύτως άδεια ταμεία , σήμερα έχουμε ορισμένες δεκάδες δισεκατομμυρίων ρευστότητας αυτά δεν είναι κατορθώματα του Τσίπρα είναι κατορθώματα του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός.

Τονίζοντας πως αυτές οι θυσίες του ελληνικού λαού, δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να διώξει αυτούς που κατά καιρούς μας οδήγησαν σε λάθος επιλογές. « Κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως καλό είναι να ευημερούν οι αριθμοί πρέπει και οι πολίτες να αρχίσουν να ευημερούν.

Για τα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε εκείνους που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη και που σήμερα ασκούν κριτική σημειώνοντας πως από το 2015 υπάρχει μικρή αύξηση στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, ενώ επεσήμανε επίσης, τη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες.

«Πιστεύω ότι διαμορφώνονται οι όροι εμβάθυνσης της νέας οικονομικής πολιτικής που εξαγγέλθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται μετά τη ΔΕΘ. Τον Σεπτέμβρη είπα τελειώνει η λιτότητα έχουμε 1 δισεκατομμύριο μέτρα επέκτασης» τόνισε και αναφέρθηκε σε όσα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

«Με αυτά τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε ούτε λόγο για τη μείωση του αφορολόγητου» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως έχουμε φθηνό δανεισμό, ρευστότητα και αποχώρηση του Δ.Ν.Τ .

«Μετά τις υποχρεώσεις που θα έχω το επόμενο διάστημα και μετά την επιστροφή μου από την Κίνα, θα συναντήσω τον υπουργό Οικονομικών θα δούμε με απόλυτη ασφάλεια προς τους δημοσιονομικούς στόχους και το αύριο της χώρας τι μπορούμε να κάνουμε όχι ως προεκλογικό αντίδωρο αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης» είπε και τόνισε « το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για το δίλημμα των εθνικών εκλογών

Ο πρωθυπουργός είπε πως το βασικό δίλλημα των εθνικών εκλογών είναι εάν η χώρα θα συνεχίσει αυτή την ομαλή πορεία μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο που μας έβγαλε από τα μνημόνια που μας έδωσε σήμερα τη δυνατότητα οι διεθνείς αγορές να αναγνωρίζουν τις μεγάλες επιτυχίες της χώρας ή θα γυρίσει πίσω σε μια εποχή ελλειμμάτων και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και των κατακτήσεων των πολλών.

«Βλέπω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα πρόγραμμα που δεν το φανερώνει και παρά πολύ, αλλά προχθές μίλησε στο περίφημο κέντρο φιλελεύθερων πολιτικών, που είπε ότι συμφωνεί με τις απόψεις τους. Κατά καιρούς τις έχει εκφράσει σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιοι το έχουν χαρακτηρίσει σύστημα Πινοσέτ, θα βάλει μέσα τα δημόσια ταμεία , έχει πει ότι δεν θέλει το 1/1 που εμείς έχουμε πετύχει» είπε ο πρωθυπουργός.

«Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη το πλεόνασμα να το καρπώνεται πρωτίστως ο κόσμος που έχει βάλει πλάτη αλλά ταυτόχρονα κατανοούμε και υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες κατακτήσεις που αφορούν τους πολλούς» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση 3,5 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, « 3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε δώσει αυτά τα χρόνια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε πως το στοίχημα είναι αυτά να μην καταργηθούν.

Για τη συντηρητική και προοδευτική παράταξη

Εξαιτίας των Πρεσπών φτιάχνουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για την πολιτική αναδιάταξη. « Αυτού που κάνουμε είναι να ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα» δήλωσε.

Για το πολιτικό του μέλλον σε περίπτωση εκλογικής ήττας

«Όλα τα σημαντικά αξιώματα που έχω κατακτήσει δεν τα διεκδίκησα, ήρθαν διότι η ζωή τα έφερε. Δεν είμαι εγώ με τη μεγάλη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μου για την οικογενειακή παράδοση να γίνω πρωθυπουργός, στα χνάρια του πατέρα μου. Δεν έχω καμία τέτοια αγωνία, άλλοι έχουν αγωνία για τα αποτελέσματα των εκλογών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν μας κάνει χαρούμενους το γεγονός ότι η Τουρκία κρατά αποστάσεις από την Ευρώπη και τη Δύση. «Δεν θέλουμε να είναι αποσταθεροποιημένος ο γείτονας μας θέλουμε διάλογο και ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αλλά υπάρχει και αυτοπεποίθηση λόγω αναβαθμισμένης παρουσίας της χώρας μας.

«Δεν εκβιάζουμε, αλλά ούτε και εκβιαζόμαστε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες τις Ελλάδας με Κύπρο , Ισραήλ, Αίγυπτο. Αλλά και τις σχέσεις με την Παλαιστίνη. Χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας έργο τον αγωγό east med ο οποίος αναβαθμίζει την χώρα μας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή