20 Αυγούστου 1948

Ο Εθνικός Στρατός καταλαμβάνει τον Γράμμο

Από τις αρχές του Αυγούστου άρχισαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο. Στις 20 Αυγούστου, οι κυβερνητικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο, υποχρέωσαν τα τμήματα του ΔΣΕ να αποσυρθούν από τον Γράμμο. Παρά τη νίκη τους, ο κύριος στόχος των επιχειρήσεων, η καταστροφή των ανταρτικών σωμάτων, δεν επετεύχθη. Έτσι, οι δυνάμεις του ΔΣΕ κατάφεραν να περάσουν από τον Γράμμο στο όρος Βίτσι.

«Αι εθνικαί δυνάμεις του τομέως Β. Κονίτσης, εξαπολύσασαι από τας πρώτας μεταμεσονυκτίους ώρας σήμερον νέαν θυελλώδη επίθεσιν επί των τελευταίων σημείων της απεγνωσμένης αμύνης των συμμοριτών και ανατρέπουσαι κατόπιν σκληρού αγώνος μίαν προς μίαν τας ωργανωμένας θέσεις αντιστάσεώς των, επέτυχον τας πρωινάς ώρας να διασπάσουν την γραμμήν ταύτης και να καταλάβουν την 10.30 πρωινήν την υψηλοτέραν κορυφήν του Γράμμου (υψοδείκτης 2520)».

Διαβάστε: Το αιματοβαμμένο 1948 του Εμφυλίου, του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη (Η Καθημερινή, 26 Φεβρουαρίου 2012).

Φωτογραφίες
2 Μαΐου 1948. Τμήμα του Ελληνικού Στρατού σε πλαγιά του όρους Γράμμος, συνοδευόμενο από έναν χωρικό, αναζητά ομάδες ανταρτών του ΔΣΕ που βρίσκονται στην περιοχή (AP Photo).