4 Απριλίου 1949

Υπογραφή Βορειοατλαντικού Συμφώνου

Δέκα μήνες μετά την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων υπογράφεται το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, γνωστό και ως Συνθήκη της Ουάσινγκτον, και ιδρύεται ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί αληθινόν σταθμόν εις την ιστορίαν του κόσμου, με την υπογραφήν του συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού, η οποία επραγματοποιήθη εις την αμερικανικήν πρωτεύουσαν από της 3ης μέχρι της 5ης μ.μ. Δώδεκα υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Κρατών με πληθυσμόν 350 εκατομμυρίων και τεράστια μέσα παραγωγής και ανεξαντλήτους πηγάς πρώτων υλών υπέγραψαν εν επισήμω τελετή το Σύμφωνον διά του οποίου θεωρείται η επίθεσις εναντίον ενός ως επίθεσις εναντίον όλων ομού, και το οποίον θα κυρωθή από τα αρμόδια σώματα των χωρών των προ του τέλους Μαΐου και θα τεθή ευθύς αμέσως εν ισχύι».

Διαβάστε: Η ίδρυση του ΝΑΤΟ, του Ευάνθη Χατζηβασιλείου (Η Καθημερινή, 19 Φεβρουαρίου 2012).

Φωτογραφίες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν κατά την εναρκτήρια ομιλία του πριν από την υπογραφή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουάσινγκτον. Δεξιά και αριστερά διακρίνονται οι υπουργοί Εξωτερικών και οι πρέσβεις των 12 κρατών-μελών του συμφώνου (AP Photo).