Πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. το α΄ τρίμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. το α΄ τρίμηνο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» εκτίναξε τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο, αφού δεν είχε προϋπολογιστεί για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά για το 2018. Ετσι, ο προϋπολογισμός του α΄ τριμήνου του 2019 έκλεισε πολύ υψηλότερα από τον στόχο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του α΄ τριμήνου του έτους, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Μάρτιο εισπράχθηκε ποσό 1,176 δισ. ευρώ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί το 2018. Αυξημένα κατά 192 εκατ. ευρώ ήταν και τα έσοδα του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων. Κατόπιν αυτών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ξεπέρασε κατά 12,7% τον στόχο, φθάνοντας τα 12,003 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ευνοϊκά στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού επέδρασαν και οι δαπάνες, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 1,010 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 έναντι του στόχου.

Εδώ, αποφασιστικό ρόλο διαδραμάτισαν τα περίφημα 658 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί, ως γνωστόν, στον προϋπολογισμό, στις πιστώσεις υπό κατανομή, με σκοπό να χρηματοδοτηθούν τα αναδρομικά των ενστόλων, εφόσον δεν είχαν προλάβει να εξοφληθούν στο σύνολό τους το 2018, αλλά τελικά δεν χρειάστηκαν. Στο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι από την προβλεφθείσα πίστωση, ύψους 982 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκαν τελικά πληρωμές 324 εκατ. ευρώ. Ετσι, «περίσσεψαν» τα 658 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό στο οποίο βασίστηκαν βλέψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή «δώρου Πάσχα» ή άλλου επιδόματος ενόψει εκλογών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως, απέρριψε αυτό το σενάριο, παραπέμποντας σε πιθανό «μέρισμα» στο τέλος του χρόνου, όταν θα είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρχει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, για άλλη μία φορά οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 120 εκατ. ευρώ.

Υστερα από όλα αυτά, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,460 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 960 εκατ. ευρώ, αλλά και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,879 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή