Οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά

Οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκέντρωση δεδομένων για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η ανάλυσή τους για τη διαμόρφωση προτάσεων, η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και η εκπόνηση εκθέσεων θα είναι η κύρια αποστολή του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης, η ίδρυση του οποίου βρίσκεται «προ των πυλών».

Η δομή αλλά και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου, που φιλοδοξεί να δράσει ως «καταλύτης» στον εκσυγχρονισμό αλλά και στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον γ.γ. του υπουργείου Γρηγόρη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή στελεχών της Expertise France.

Κοινώς αποδεκτή διαπίστωση από την πλειοψηφία των ομιλητών αποτέλεσε το γεγονός ότι στην Ελλάδα θεσπίζονται μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υλοποιούνται ή υλοποιούνται πλημμελώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία επί της ουσίας «ακυρώνεται» καθώς, όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Ιφιγένεια Καμτσίδου, «η πλειοψηφία των βαθμολογιών κυμαίνεται μεταξύ 9 και 10». Στόχος του παρατηρητηρίου είναι, μεταξύ άλλων, να καλύψει και αυτό το «κενό» που παρατηρείται από τη θέσπιση των μεταρρυθμίσεων στην υλοποίησή τους.

Ο πρόσφατος νόμος που αφορά στην ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, προβλέπει τη σύσταση ειδικής γραμματείας στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία θα έχει στην «ομπρέλα» της το παρατηρητήριο και την υπηρεσία Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης. «Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στη δημόσια διοίκηση και γι’ αυτό μερικές φορές υπάρχει επιφυλακτικότητα. Στόχος του Παρατηρητηρίου θα είναι, συν τοις άλλοις, η ενημέρωση αλλά και η προβολή των μεταρρυθμίσεων», είπε η υπουργός. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε και στην υπηρεσία υποστήριξης δράσεων περιγράφοντάς την ως έναν «οδηγό» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αναλυτικά στη δομή και τη λειτουργία του παρατηρητηρίου αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού των δυσλειτουργιών του Δημοσίου προκειμένου αυτές να διορθωθούν».

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους «που δεν θα λειτουργεί ως κηδεμόνας ή δυνάστης της αγοράς» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της διατήρησης της αναλογίας 1/5 στις προσλήψεις και αποχωρήσεις από το Δημόσιο «ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων και η προσέλκυση ικανών στελεχών στον δημόσιο τομέα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αγγελος Κότιος, οι Δήμητρα Ιωάννου, Daniel Agacinsky και Edouard Leroy εκπρόσωποι και στελέχη της Expertise France, καθώς και ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS) Νικόλαος Κλενιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή