Μητσοτάκης: «Κρίνεται και το μέλλον της δημοκρατίας»

Μητσοτάκης: «Κρίνεται και το μέλλον της δημοκρατίας»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα, ότι στην Ελλάδα δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της οικονομίας αλλά και της δημοκρατίας, απηύθυνε μέσω της συνέντευξής του στο PBS ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στην κυβέρνηση για συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, για παρεμβάσεις στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και σε ανεξάρτητους θεσμούς και Αρχές.

«Oταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, επειδή δεν μπορούν να παραγάγουν αποτελέσματα, έχουν την τάση να υιοθετούν αυταρχική συμπεριφορά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ιδρυτή και πρόεδρο του Eurasia Group Ιαν Μπρέμερ, η οποία δόθηκε στην εκπομπή «Gzero World» του αμερικανικού δικτύου PBS. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, ερωτηθείς για τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει την πεποίθηση ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στους θεσμούς θα αποτύχει, γιατί, «απλούστατα, θα χάσει τις επόμενες εκλογές». Ερωτηθείς αν οι θεσμοί έδειξαν ανθεκτικότητα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τη στάση που τήρησε η αντιπολίτευση: «Οι θεσμοί ήταν όντως αρκετά ισχυροί, δέχθηκαν όμως και μεγάλη πίεση. Και ναι, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν κρίθηκε απαραίτητο, έλαβε σημαντικές αποφάσεις, που αποτελούν ορόσημο, κατά της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ένας από τους λόγους που απέτυχε η προσπάθεια παρέμβασης στους θεσμούς ήταν η στάση της αντιπολίτευσης που παρουσίασε «ενιαίο μέτωπο», ανέδειξε τα ζητήματα και «πάλεψε σκληρά στη Βουλή». Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε –στο Bloomberg– την πεποίθησή του ότι «οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές» (δήλωση που περιλαμβάνεται σε άρθρο γνώμης του συνιδρυτή του Bloomberg, Μάθιου Γουίνκλερ).

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεμήνυσε χθες (tomanifesto.gr) ότι άμεση προτεραιότητά του είναι η εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο, με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους. Στο μέτωπο της υπόθεσης Πετσίτη, πάντως, η Πειραιώς επέμεινε στα ερωτήματά της προς τον πρωθυπουργό με αφορμή και τις αποστάσεις που κρατούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον Νίκο Παππά. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. ζητεί από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει «σε ποιες τσέπες» κατέληγαν τα «εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε ο Μανώλης Πετσίτης ο οποίος μπαινόβγαινε στο Μαξίμου» και αν ο κ. Παππάς «εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Μεϊμαράκης

«Είναι αφελής όποιος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά μια αποστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δεδομένου ότι στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε άκρως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα τη συμφωνία των Πρεσπών», έλεγαν από την Πειραιώς για τη σχετική αποστροφή του κ. Μεϊμαράκη στο ΑΠΕ σχετικά με την πρόταση να απονεμηθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους κ. Τσίπρα και Ζάεφ, η οποία προκάλεσε συζήτηση, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «η πρόταση υποψηφιότητας για το Νομπέλ Ειρήνης στον οποιοδήποτε Ελληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Ν.Δ. έχει αναλύσει εκτενώς τη θέση της και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του Βουκουρεστίου. Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε επισπεύδουσα χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Λειτούργησε μονομερώς, χωρίς να επιδιώξει εθνική συνεννόηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή