«Κατασκόπευε» ο Ασάντζ μέσα στην πρεσβεία

«Κατασκόπευε» ο Ασάντζ μέσα στην πρεσβεία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία ημέρα αφότου η συνήγορος του Τζούλιαν Ασάντζ κατηγόρησε τις Αρχές του Εκουαδόρ ότι προχωρούν σε «εξωφρενικούς ισχυρισμούς» για να δικαιολογήσουν την παράνομη αφαίρεση του ασύλου του, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο υποστήριξε ότι ο έγκλειστος επιδιδόταν σε «κατασκοπεία».

Ο Ασάντζ, ψυχή των αποκαλύψεων των WikiLeaks για τα εγκλήματα των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, βρίσκεται από την Παρασκευή στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του νότιου Λονδίνου. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ είχε δώσει εντολή να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα της χώρας και το άσυλο που του είχε χορηγήσει ο προκάτοχός του, Ραφαέλ Κορέα.

Μετά την άνοδο του Μορένο στην εξουσία, το 2017, δεν υπήρχε σπιθαμή της πρεσβείας που να μην παρακολουθείται από κάμερες, ενώ ο γνωστός για τις ικανότητές του στη διαχείριση υπολογιστών Ασάντζ έμεινε χωρίς Ιντερνετ. Παρ’ όλα αυτά, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Μορένο υποστήριξε ότι ο Ασάντζ «κατασκόπευε».

Από τη διατύπωση του Μορένο δεν είναι σαφές σε τι αναφερόταν, αν και ο δημοσιογράφος του «Γκάρντιαν» εκτιμά ότι η δήλωση είχε σχέση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις στο Εκουαδόρ. Στη χώρα ήρθαν στην επιφάνεια στοιχεία για εταιρείες offshore που ενδέχεται να συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα.

Ο Ασάντζ δεν εγκατέλειψε την πρεσβεία την τελευταία επταετία για κανένα λόγο, ούτε και όταν είχε ανάγκη άμεσης οδοντιατρικής περίθαλψης, καθώς οι Αρχές της Βρετανίας αρνούνταν να του εγγυηθούν ότι δεν θα συλληφθεί. Τις τελευταίες ημέρες δεν έχει γίνει γνωστό τίποτα αναφορικά με τις συνθήκες προφυλάκισής του στις σκληρές φυλακές του Μπέλμαρς, ούτε για το αν ως κρατούμενος μπορεί πλέον να επισκεφθεί νοσοκομείο.

Την Πέμπτη συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Κίτο ένας φίλος του Ασάντζ, ο Σουηδός ειδικός στους υπολογιστές Ολι Μπίνι, ο οποίος, σύμφωνα με τις Αρχές του Εκουαδόρ, σχετίζεται με τις αποκαλύψεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή