Δ. Ματάρας: Ισοπέδωση της ανώτατης παιδείας

Δ. Ματάρας: Ισοπέδωση της ανώτατης παιδείας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται συνολικά αφενός από εξαιρετική προχειρότητα, που θα οδηγήσει σε ανυπέρβλητα προβλήματα εφαρμογής, και αφετέρου από συστηματική υπονόμευση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας των ΑΕΙ. Αποτέλεσμα του νομοσχεδίου, όπως και των προηγούμενων παρόμοιων, είναι η ισοπέδωση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα υπό το πρόσχημα των ίσων ευκαιριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διάταξη του άρθρου 66, η οποία ανάγει σε τυπική διαδικασία τη μετατροπή των 4ετών τμημάτων σε 5ετή, την ίδια στιγμή που ιδρύονται δεκάδες τμήματα μηχανικών σε όλη τη χώρα. Με δεδομένη τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης, ιδίως με την κατάργηση του πόρου υπέρ ΕΜΠ του ΤΣΜΕΔΕ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις σπουδές μηχανικού αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης, στην έρευνα και στην καινοτομία, όπου τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές της χώρας πρωταγωνιστούν.

Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί με απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. Η απόφαση αυτή είναι σε αρμονία με τις αποφάσεις των τμημάτων, των συλλογικών οργάνων όλων των κατηγοριών προσωπικού και των φοιτητών ανεξαρτήτως παρατάξεως. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί την ιστορία και την προσφορά του Πανεπιστημίου Πατρών στον τόπο και να μην προχωρήσει στη μετατροπή του από κέντρο αριστείας σε επαρχιακό εκπαιδευτικό ίδρυμα μαζικής παροχής τίτλων σπουδών. Είναι βέβαιο ότι θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες νομικής προσφυγής, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός δεν δικαιούται, τουλάχιστον ηθικά, να προχωρήσει ενάντια στη θέληση του πανεπιστημίου, όταν μάλιστα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα προχωρήσει μόνο με συναινέσεις.

* Ο κ. Δ. Ματάρας είναι κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή