«Υπέρ» και «κατά» για τις εκλογές

«Υπέρ» και «κατά» για τις εκλογές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει, στο πλαίσιο της πολιτικολογίας, το ενδεχόμενο να γίνουν εθνικές εκλογές τον Mάιο, ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί, αλλά ενώ προηγουμένως οι πάντες είχαν πιστέψει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της και οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, όπως άλλωστε διαβεβαίωνε συνεχώς ο Αλ. Τσίπρας, τώρα κάποιοι το αμφισβητούν και επανέρχονται στην αρχική εκτίμηση περί Mαΐου.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει ακόμη την τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Αρα δεν είναι γνωστή η απάντησή του στο ερώτημα «πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές», που αναμφίβολα θα ετίθετο. Αν η απάντησή του είναι διαφορετική από «τον Οκτώβριο», θα πρόκειται για πολιτική έκπληξη πρώτης γραμμής. Από την άλλη πλευρά, η αναμενόμενη απάντηση δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα γίνουν με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Ο Αλ. Τσίπρας θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή που επιτρέπει τη διεξαγωγή τους τον Mάιο για να αποφασίσει.

Το Mάιος λοιπόν ή Οκτώβριος συνεχίζει να υπάρχει ως δίλημμα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και οι δύο επιλογές παρουσιάζουν υπέρ και κατά, τα οποία νυχθημερόν ζυγίζονται από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Λογικά δεν πρέπει να προέχει το θέμα της παραμονής στην εξουσία για 3-4 μήνες λιγότερους ή περισσότερους στο μυαλό του Αλ. Τσίπρα. Κανείς δεν μπορεί «να βάλει το χέρι του στη φωτιά», αλλά μάλλον το πότε συμφέρει είναι το ζητούμενο. Το πότε συμφέρει βέβαια από πολλές απόψεις, τόσο σχετικά με το αποτέλεσμα όσο και για το «μετά».

Το δεδομένο που ισχύει και για τις δύο επιλογές είναι ότι στα στοχευμένα κοινά του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν οι νέοι ψηφοφόροι, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Από εκεί και πέρα στη ζυγαριά υπέρ του Mαΐου μπαίνουν:

– Οι φρέσκες μνήμες των επιδομάτων, των προσλήψεων, των αναδρομικών, των διευκολύνσεων, των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

– Το ενδεχόμενο να μπερδευτούν ή να εκτονωθούν με τις πολλές κάλπες οι δυσαρεστημένοι.

– Η αποφυγή των ρίσκων του καλοκαιριού (πυρκαγιές).

– Η ανοχή των ξένων μέχρι τις ευρωεκλογές.

– Το μετέωρο των υποθέσεων Novartis, αλλά και ΔΕΠΑ.

– Οι σοβαρές επιπτώσεις στις εθνικές εκλογές μιας πιθανότατης ήττας στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές.

Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τον Οκτώβριο συνηγορούν:

– Η χρονική παράταση για περισσότερα επιδόματα, αναδρομικά, προσλήψεις, διευκολύνσεις, ευνοϊκές ρυθμίσεις, δημιουργία προσδοκιών.

– Η χρονική απομάκρυνση από τη συμφωνία των Πρεσπών.

– Το σοβαρό ενδεχόμενο της απονομής Νομπέλ Ειρήνης στους Αλ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

– Η ελπίδα του κλεισίματος της ψαλίδας, αν στις ευρωεκλογές είναι σχετικά μικρή η απόσταση από τη Ν.Δ.

– Η προσδοκία της άλωσης του κεντροαριστερού χώρου, καθώς αν συμβεί το προηγούμενο, το ΚΙΝΑΛ θα πιεστεί στις εθνικές εκλογές.

Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα, θετικά ή αρνητικά, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Τα παραπάνω όμως επηρεάζουν κυρίως τη ζυγαριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή