Στην προεκλογική Ισπανία δεν υπάρχει χώρος για μεταρρυθμίσεις

Στην προεκλογική Ισπανία δεν υπάρχει χώρος για μεταρρυθμίσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η ισπανική οικονομία δεν αποτελεί βασικό θέμα σε μια προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι βασικοί αντίπαλοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο πώς θα κερδίσουν τις καρδιές των ψηφοφόρων τους και όχι στο πώς θα γεμίσουν τα πορτοφόλια τους. Γεγονός που σημαίνει πως όποιο από τα κόμματα καταλάβει την εξουσία είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την οικονομική πολιτική – ενδεχόμενο που ανησυχεί ορισμένους που φοβούνται πως η έλλειψη ανησυχίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφησυχασμό.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι πιστεύουν πως η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 14%, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και πως θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με το 2013, ενώ η ισπανική οικονομία, αναπτύσσεται σταθερά εδώ και έξι χρόνια και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης. Αυτά τα στοιχεία έχουν ενθαρρύνει τους βασικούς υποψηφίους στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της τελευταίας δεκαετίας να μην επιμείνουν στην ανάγκη για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων. Η αλλαγή πορείας οφείλεται εν μέρει και στην ταχεία άνοδο του κόμματος Vox το οποίο φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα κερδίσει έδρες στη Βουλή μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Σε δημοσκόπηση του κρατικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) οι ψηφοφόροι είπαν πως η ανεργία αποτελεί τη βασική τους ανησυχία, γεγονός που δεν απηχείται στον δημόσιο διάλογο. Ενας λόγους είναι πως πολλοί από τους ανέργους τείνουν να μην ψηφίζουν, ενώ οι υποψήφιοι δεν θέλουν να ανησυχήσουν όσους έχουν εργασία μιλώντας για μεγάλες και πιθανώς επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λέει ο Φεντερίκο Στάινμπεργκ, οικονομολόγος στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. «Κανένα κόμμα δεν θέλει να μιλήσει για το γεγονός πως οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουν θα έχουν και χαμένους», εξηγεί. Προς το παρόν, τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων επικεντρώνονται σε δύο οικονομικά θέματα στέλνοντας δύο απλά μηνύματα – αλλαγή της φορολογικής βάσης και προστασία των συντάξεων. Επειδή ένας στους τέσσερις Ισπανούς ψηφοφόρους είναι συνταξιούχος, όλα τα κόμματα προσπαθούν να εμφανίσουν εαυτόν ως τον βασικό υπερασπιστή του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ενώ η Δεξιά δηλώνει πως θέλει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη φορολογία, η Αριστερά σκοπεύει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Κανένα από τα κόμματα δεν έχει εξηγήσει με λεπτομέρεια πώς θα επηρεαστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από τις προτάσεις του. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιγκάνθιο Κόντε Ρουίθ, αναλυτή στο οικονομικό think tank Fedea, όλες οι προτάσεις των κομμάτων οδηγούν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η τακτική να μην υποστηρίζουν τα κόμματα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα εντείνει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει αργότερα η Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή