Μεγάλη απειλή για την κινεζική οικονομία η υπερχρέωση

Μεγάλη απειλή για την κινεζική οικονομία η υπερχρέωση

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Κίνας δεν είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά η υπερχρέωση. Το πρόβλημα ενδέχεται μάλιστα να ενταθεί περαιτέρω από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που προωθεί το Πεκίνο. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις ανήκουν στον ΟΟΣΑ, που προειδοποιεί το Πεκίνο ότι «τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ενδέχεται να διευρύνουν περαιτέρω τις ανισορροπίες και μεσοπρόθεσμα να υπονομεύσουν την ανάπτυξη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, τα μέτρα που προωθεί φέτος το Πεκίνο ενδέχεται να φτάσουν στο 4,25% του κινεζικού ΑΕΠ, υπερβαίνοντας αισθητά το 2,94% που αντιπροσώπευαν πέρυσι.

Σε έκθεσή του για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, ο διεθνής οργανισμός τονίζει πως τα μέτρα του Πεκίνου θα στηρίξουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη φέτος και το 2020. Αναθεωρεί ωστόσο προς τα κάτω την πρόβλεψή του, καθώς τώρα εκτιμά ότι φέτος το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,2% ενώ πριν από ένα χρόνο μιλούσε για ανάπτυξη 6,3%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, προεξοφλεί περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 6%. Κρούει, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για το δυσθεώρητο ύψος του χρέους που βαρύνει όλους τους τομείς στην Κίνα, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και γενική κυβέρνηση, και το οποίο αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας των μέτρων που προωθεί το Πεκίνο. Ανάμεσά τους, η δυνατότητα που έδωσε στις περιφερειακές αρχές να εκδώσουν φέτος ομόλογα ειδικού σκοπού αξίας 2,15 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 320,6 δισ. δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 59% των εκδόσεων χρέους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του περασμένου έτους. Εξάλλου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s εξέφρασε πέρυσι την εκτίμηση ότι το χρέος των περιφερειακών αρχών στην Κίνα ανέρχεται έως και σε 40 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 5,95 τρισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά το χρέος των κινεζικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οδεύει, επίσης, διογκούμενο. Τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι κινεζικές τράπεζες τον Μάρτιο αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις και έφτασαν στο ρεκόρ των 5,8 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 864 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο έχει ενθαρρύνει τις κινεζικές τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό για να στηρίξουν μικρότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θεωρούνται πιο επισφαλείς από τις κρατικές. Και όπως τονίζει ο ΟΟΣΑ, το χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων έχει μεν μειωθεί περίπου στο 160% του ΑΕΠ καθώς έχει προηγηθεί τα περασμένα χρόνια μια εκστρατεία των Αρχών για τη συρρίκνωση του σκιώδους τραπεζικού τομέα και του χρέους. Και πάλι, πάντως, παραμένει σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων μεγάλων οικονομιών.

Ετσι ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί το Πεκίνο ότι η χαλάρωση των όρων για τη χορήγηση δανείων ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των άστοχων επενδύσεων όπως και της κερδοσκοπίας, ειδικότερα στην αγορά ακινήτων. Προς επίρρωσιν των προειδοποιήσεων του ΟΟΣΑ, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι επιταχύνεται η αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κινεζική στατιστική υπηρεσία, στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Μάρτιο ενώ είχε προηγηθεί αύξησή τους κατά 0,5% τον Φεβρουάριο. Αναμένεται, άλλωστε, να επιταχυνθεί περαιτέρω η αύξησή τους καθώς το Πεκίνο μείωσε προσφάτως τα επιτόκια για να ενθαρρύνει τον δανεισμό. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, άλλωστε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε πέντε φορές το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες και εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση για να ενθαρρύνει τον δανεισμό στις επιχειρήσεις. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, ανακοίνωση φοροαπαλλαγές για τις κινεζικές επιχειρήσεις, μέτρο που αναμένεται να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ από το 2,6% του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή