Σύγκρουση στη Βουλή για τις τροποποιήσεις στη σύμβαση του ιπποδρόμου

Σύγκρουση στη Βουλή για τις τροποποιήσεις στη σύμβαση του ιπποδρόμου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν χθες η Βουλή, με αφορμή την τροπολογία για τον ιππόδρομο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «χάρισμα» της κυβέρνησης 40 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια επικερδή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Η τροπολογία για τον ιππόδρομο επιτρέπει τη δυνατότητα απορρόφησης της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε., που διεξάγει τις ιπποδρομίες, από τη μητρική της εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε. Επίσης επιτρέπει την αλλαγή της χρήσης γης στον ιππόδρομο με στόχο να δημιουργηθούν και άλλες δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού. Τέλος, η τροπολογία επιτρέπει τον μερικό συμψηφισμό του τιμήματος μίσθωσης του ακινήτου του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής με το κόστος ανάπτυξης ορισμένων έργων που θα γίνουν στο ακίνητο από την πλευρά του ΟΠΑΠ.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, στο πλαίσιο ψήφισης του σχεδίου νόμου για την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΤΕΑΝ).

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι μεταβολές στη σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος έχουν τη συναίνεση των μερών, δηλαδή του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης ανέφερε ότι σκοπός των νέων διατάξεων είναι να δώσει τη δυνατότητα στον ΟΠΑΠ να αναβαθμίσει τον χώρο έτσι ώστε να καταστεί πιο ελκυστικός τόσο σε επισκέπτες όσο και σε έσοδα. Η δράση αυτή, είπε ο κ. Τσακαλώτος, «αναλαμβάνεται ενόψει του κινδύνου να κλείσει οριστικά ο ιππόδρομος, και 3.500 οικογένειες που απασχολούνται σε αυτόν να οδηγηθούν στην εξαθλίωση».

Ο υπουργός Οικονομικών, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, παραδέχθηκε ότι «όταν κάνεις μια παρέμβαση για να βοηθήσεις 3.500 οικογένειες, το κράτος κάτι δίνει και κάτι θα πάρει. Το σύνολο», πρόσθεσε ο υπουργός, «έχει σημασία, και στο σύνολο εμείς είμαστε σίγουροι ότι και το κράτος δεν θα ζημιωθεί και θα υπάρχουν οι 3.500 χιλιάδες οικογένειες που θα έχουν δουλειά».

Κατά της ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνις Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, κάνοντας λόγο για απιστία της κυβέρνησης και δώρο στον ΟΠΑΠ ύψους 40 εκατ. ευρώ. «Δεν θέλω», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «κανένας από σας να έχει την ψευδαίσθηση ότι οτιδήποτε από όλα αυτά τα σκανδαλώδη και ερεβώδη που κάνετε διαλανθάνει την προσοχή μας. Τα παρακολουθούμε όλα και όποιος βάζει υπογραφή σε τέτοια θα πάει φυλακή. Αυτό είναι καραμπινάτη απιστία κατά του ελληνικού Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει σημαντικές ρυθμίσεις μέσω τροπολογιών και όχι μέσω της κανονικής νομοθετικής διαδικασίας. «Εμείς δεν είμαστε από εκείνους που θέλουν να καταστραφούν οι επιχειρήσεις επειδή έγινε κάποιο λάθος ή κάπως τα πράγματα δεν μετρήθηκαν σωστά. Επειδή βλέπουμε πληθώρα ρυθμίσεων φωτογραφικών να έρχονται τον τελευταίο καιρό –τώρα δηλαδή που είστε σε αποδρομή ως κυβέρνηση και ως υπουργός–, αυτές τις διαδικασίες να τις συζητήσουμε με διαφάνεια και να μετρήσουμε όλοι μαζί το κόστος και το όφελος για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Δημόσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή