Βελτιώνεται το κλίμα στη διεθνή οικονομία

Βελτιώνεται το κλίμα στη διεθνή οικονομία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από πολλές απόψεις, η παγκόσμια οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα που εφαρμόζει το Πεκίνο για τη στήριξη της κινεζικής οικονομίας, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας βρίσκονται σε καλό δρόμο και ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit φαίνεται να έχει αποφευχθεί. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Ε.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να κινηθεί στο 1,5% από το β΄εξάμηνο του 2019 έως το 2020. Ομως, δεδομένης της αλληλοεξάρτησης των οικονομιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι πιθανότερο να γίνει μια αμοιβαία υποχώρηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στις 11 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε μέσω Twitter πως η Ε.Ε. συμπεριφέρεται ως «στυγνός εμπορικός εταίρος» απέναντι στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και αυτό «θα αλλάξει». Ηταν μια ξεκάθαρη απειλή. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα πρέπει να πάρει μια θέση για τα πορίσματα της έκθεσης του υπουργείου Εμπορίου για τις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έως τις 17 Μαΐου, δεν θα μεταχειριστεί την Ε.Ε. με επιείκεια. Κακό σημάδι είναι το ότι συμπεριέλαβε τη μακροχρόνια διαμάχη Airbus – Boeing στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ε.Ε.

Μετά εννέα μήνες διαβουλεύσεων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έδωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ακολουθήσει μια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή στις ΗΠΑ. Σκοπός της Ε.Ε. είναι, μεταξύ άλλων, να καταργηθούν οι δασμοί στα βιομηχανικά προϊόντα. Η Ε.Ε. είναι σαφής για τους τομείς στους οποίους δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς. Αποκλείει από τις διαβουλεύσεις τα αγροτικά προϊόντα και τις αναθέσεις δημοσίων έργων. Η Ε.Ε. θα μείνει αμετακίνητη στους κανόνες προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Θα λάβει, επίσης, υπόψη «τον αντίκτυπο στο περιβάλλον από τις διαφορές στα ρυθμιστικά πλαίσια των ΗΠΑ και της Ε.Ε.». Η Ε.Ε. –ειδικότερα η Γαλλία– έχει σκληρύνει τις θέσεις της απέναντι στις ΗΠΑ εξαιτίας της αποχώρησης Ουάσιγκτον από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Επιπροσθέτως, η Ε.Ε. θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα καταλήξει σε καμία συμφωνία όσο θα ισχύουν οι αμερικανικοί δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Συν τοις άλλοις, το Παρίσι διαφώνησε στην οριστικοποίηση των θέσεων της Ε.Ε. πριν από τις ευρωεκλογές στις 23 με 26 Μαΐου.

Ενώ ορισμένοι στις ΗΠΑ θεωρούν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την απειλή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων για να αναγκάσουν την Ε.Ε. να αλλάξει την αγροτική πολιτική της, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να συμβιβαστούν σε αυτό το ζήτημα. Οπως ανακάλυψε η Βρετανία με τον πιο σκληρό τρόπο, η Ε.Ε. είναι μια υπερδύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αλλάζει τη λίστα των αιτημάτων της, διότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Αυτός είναι, πιθανώς, ένας λόγος που οι υπέρμαχοι του Brexit στη Βρετανία και ο Αμερικανός πρόεδρος αντιπαθούν την Ε.Ε. Σήμερα, δε, διακυβεύονται πολλά. Η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. αντικατοπτρίζει τον μεγαλύτερο όγκο στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως. Το 2018, οι ΗΠΑ εξήγαν αγαθά και υπηρεσίες 576 δισ. δολαρίων στην Ε.Ε., έναντι εισαγωγών από την Ε.Ε. συνολικού ύψους 689 δισ. δολαρίων. Εάν ληφθούν υπόψη οι προμήθειες που εισπράττουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί από την Ε.Ε., τότε συμπεραίνει κανείς πως τα οφέλη είναι αμοιβαία από το διμερές εμπόριο ΗΠΑ – Ε.Ε.

Προβλέπεται πως θα ανεβούν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, αλλά οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας. Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. μάλλον θα μοιάσουν στις χρονοβόρες συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό για τη νέα NAFTA.

* Επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή