Η ομορφιά των Κυκλάδων με τον φακό του Μαρκ Ουίλμαν στην καρδιά του Μιλάνου

Η ομορφιά των Κυκλάδων με τον φακό του Μαρκ Ουίλμαν στην καρδιά του Μιλάνου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O άγριος,  απρόσιτος κόσμος των Κυκλάδων, όπως μπορεί να εξερευνηθεί από απόκρημνους βράχους και σκοτεινούς βυθούς, είναι το πάθος του φωτογράφου Μαρκ Ουίλμαν (Mark Wilman). Επειτα από τέσσερα χρόνια έρευνας, περιήγησης και βιωματικής περιπέτειας σε αθέατες όψεις πολλών νησιών στην καρδιά του Αιγαίου, ο Μαρκ Ουίλμαν, γεννημένος στο Λονδίνο, αποκαλύπτει τις φωτογραφίες του στην έκθεση «Ανακαλύπτοντας την ομορφιά των Κυκλάδων», που θα παρουσιαστεί στο Ακουάριουμ του Μιλάνου στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Φεστιβάλ (10 Μαΐου – 5 Ιουνίου).

Ο Ουίλμαν παρουσιάζει φωτογραφίες του φυσικού κάλλους του Αιγαίου με ανεξερεύνητες πτυχές από την Ιο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Πολύαιγο, την Κίμωλο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Ο ίδιος έχει μακρά και βαθιά σχέση με τις Κυκλάδες, τις οποίες επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1974, όταν ήταν ακόμη μικρός. Από την πρώτη επαφή έως τώρα, ο Μαρκ Ουίλμαν καλλιέργησε εξελικτικά μια βιωματική σχέση με το τοπίο, με ελεύθερη κατάδυση, αναρρίχηση και πεζοπορία.

Η ομορφιά των Κυκλάδων με τον φακό του Μαρκ Ουίλμαν στην καρδιά του Μιλάνου-1

Ο φωτογράφος Μαρκ Ουίλμαν στην Ελλάδα.

Μνήμες κατακλύζουν το μυαλό του. «Κολυμπώντας στο σκοτάδι για πολλά μίλια μετά το ηλιοβασίλεμα, επιστρέφοντας από περιπετειώδεις καταδύσεις, με τον μακρυπτέρυγο τόνο άνω των 100 κιλών να με συνοδεύει σε κύκλους με απίστευτη ταχύτητα, τα γεμάτα έκπληξη βλέμματα των τουριστών καθώς πλησίαζαν ένα νησί και έβλεπαν κάποιον τολμηρό αναρριχητή στους απόκρημνους βράχους…»

Το πρότζεκτ έχει προταθεί στην UNESCO με σκοπό την προστασία του αρχιπελάγους για τις επόμενες γενιές, και είχε ήδη κερδίσει την ηθική υποστήριξη του αείμνηστου Αγγελου Δεληβορριά, με τον οποίο ο Μαρκ Ουίλμαν συνδεόταν με φιλία. «Είναι σημαντική η επιρροή του Αγγελου Δεληβορριά στον τρόπο που εξερευνώ τις Κυκλάδες», λέει ο Ουίλμαν. Οι αναλύσεις του αξέχαστου διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και οι ακριβείς οδηγίες του για παραπάνω από 20 χρόνια που γνωρίζονταν ήταν σημαντικές για να προσανατολίσουν τον φωτογράφο σε απάτητες και απρόσιτες περιοχές. «Εχω εξαιρετική φυσική κατάσταση και μεγάλο πάθος για εξερεύνηση, ιδιότητες που μου επιτρέπουν να αναρριχώμαι στις ψηλές κορυφές και να βουτάω σε μεγάλη βάθη, συνήθως μόνος».

Η ομορφιά των Κυκλάδων με τον φακό του Μαρκ Ουίλμαν στην καρδιά του Μιλάνου-2

Η μοναξιά του δένδρου σε τοπίο της Μήλου.

Εξέχουσας σημασίας είναι η φωτογραφία στην Επισκοπή της Σικίνου, με τη Νεικώ, τη χαμένη αρχόντισσα των Κυκλάδων, που βρέθηκε σε ασύλητο τάφο με εντυπωσιακά ευρήματα. Οι «Κυκλάδες» του Μαρκ Ουίλμαν είναι μια προσωπική εκδοχή, εσωτερική, βιωματική, απέριττη, τραχιά και αέρινη μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή