Η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα στα οποία απειλεί να βάλει δασμούς η Ε.Ε.

Η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα στα οποία απειλεί να βάλει δασμούς η Ε.Ε.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λίστα με τα εισαγόμενα προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οποία θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς, στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει και αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες αεροσκαφών του κόσμου, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η λίστα που σχετίζεται με την καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις της Boeing από την αμερικανική κυβέρνηση, περιλαμβάνει από αεροσκάφη μέχρι χημικές ουσίες και αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα όπως κατεψυγμένα ψάρια, εσπεριδοειδή ακόμη και βαλίτσες, καπνό, και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. 

Αναλυτικά, στη λίστα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων αστακοί, γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες τρούφες, ντομάτες, καρότα, γλυκοπατάτες, ροδάκινα, αχλάδια, σκόνη κακάο, κέτσαπ, σάλτσα σόγιας, αφρώδη κρασιά, πορτοφόλια και τσάντες αλλά και ελικόπτερα και παιχνίδια με οθόνες ή χωρίς.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη με επιβολή δασμών σε προϊόντα της Ε.Ε. που εισάγονται στις ΗΠΑ ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας όπως είπε της αθέμιτης επιδότησης από την Κομισιόν στην ευρωπαϊκή Airbus.

Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν η μία την άλλη με ίσους όρους» και σημείωσε ότι «η Ε.Ε. δεν επιδιώκει να προχωρήσει σε αντίποινα» και ότι «αν και είναι αναγκαίο να είμαστε έτοιμοι για τα αντίμετρα σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος ανάμεσα σε σημαντικούς εταίρους όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ».

Σε προηγούμενο στάδιο της διαμάχης (το 2012) που διαρκεί εδώ και 15 χρόνια, η Ε.Ε. κατέθεσε αίτημα στον ΠΟΕ να επιτρέψει την εφαρμογή αντίμετρων ύψους 12 δισ. δολαρίων, που ισοδυναμεί στην εκτιμώμενη ζημία που έχει προκληθεί στην Airbus εξαιτίας της αμερικανικής στήριξης στη Boeing. 

Σύμφωνα με αυό το αίτημα, εναπόκειται σε διορισμένο διαμεσολαβητή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να καθορίσει το ακριβές ύψος των αντίμετρων. Η Ε.Ε. από την πλευρά της κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα ζητώντας από τον μεσολαβητή να ξαναρχίσει τη δουλειά του. Η τελική λίστα, η οποία θα στηρίζεται σε αυτήν που δημοσιεύεται σήμερα θα καθοριστεί από την Ε.Ε. η οποία θα λάβει υπόψιν της την απόφαση του διαμεσολαβητή.

Επισυνάπτεται η πλήρης λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή