Τραγωδία στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου (φωτογραφίες)

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου (φωτογραφίες)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 29 Γερμανοί πολίτες -11 άνδρες και 18 γυναίκες- σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, όπου παραθέριζαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού μια γυναίκα που είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της Φουντσάλ υπέκυψε.

Από τους 28 τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, «μία γυναίκα, αλλοδαπή» υπέκυψε στα τραύματά της, ανακοίνωσε ο γιατρός Πέντρου Φρέιτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Άλλοι τρεις χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Στο λεωφορείο επέβαιναν 55 τουρίστες, ένας ξεναγός και ο οδηγός όταν σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, στην κοινότητα Σάντα Κρουζ, ανατολικά της Φουντσάλ, της πρωτεύουσας του αρχιπελάγους.

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου (φωτογραφίες)-1

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα ανακοίνωσε, πριν γίνει γνωστό ότι ο απολογισμός έγινε ακόμη πιο βαρύς, πως όλα τα θύματα είχαν γερμανική υπηκοότητα.

«Εκφράζω την οδύνη και την αλληλεγγύη όλων των Πορτογάλων σε αυτή την τραγική στιγμή και πάνω απ' όλα συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, που, κατά την ενημέρωση που μου έγινε, είχαν όλα γερμανική υπηκότητα», είπε ο αρχηγός του Κράτους στην κάμερα της πορτογαλικής δημόσιας τηλεόρασης RTP. Ο πρόεδρος επρόκειτο να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter πως «κάποια από τα θύματα» ήταν Γερμανοί.

Το λευκό λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο, ανατράπηκε και κατέληξε πεσμένο στο πλάι πάνω σε ένα οίκημα στην πλαγιά ενός λόφου.

Σύμφωνα με τον Ζουζέ Τζίας, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, τα θύματα ήταν 40 ως 50 ετών κατά μέσον όρο.

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου (φωτογραφίες)-2

Αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος. (EPA/HOMEM GOUVEIA)

Ο  Το δυστύχημα έγινε στις 18:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας) κοντά στο χωριό Κανίσο ντε Μπάισο, προάστιο της Σάντα Κρουζ, σύμφωνα με τον Φιλίπε Σόουζα, τον κοινοτάρχη.

«Μαθαίνουμε φρικτά νέα από τη Μαδέρα», ανέφερε μέσω Twitter ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εκφράζουμε την πιο βαθιά μας θλίψη για όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα του λεωφορείου και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους τραυματίες», συμπλήρωσε.

Η τοπική κυβέρνηση στη Μαδέρα κήρυξε τριήμερο πένθος.

Άγνωστα τα αίτια

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανέφερε ότι επικοινώνησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

«Με βαθιά θλίψη ενημερώθηκα για το τραγικό δυστύχημα στη Μαδέρα», ανέφερε ο αρχηγός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μέσω Twitter. «Εξ ονόματος της πορτογαλικής κυβέρνησης, εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες» που θρηνούν θύματα ή αγωνιούν για τραυματισμένα μέλη τους, πρόσθεσε. «Μου δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσω τη λύπη μου στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αυτή τη δύσκολη ώρα», κατέληξε.

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου (φωτογραφίες)-3

Δεν είναι γνωστοί ακόμη οι λόγοι που ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το όχημα να βγει από τον δρόμο και να πέσει κάνοντας «βαρελάκια» ώσπου κατέληξε διαλυμένο πάνω στο σπίτι. Σύμφωνα με τις αρχές, είναι «πρόωρο» να γίνουν εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, πάντως σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τοπικής αυτοδιοίκησης Πέντρου Καλάντου το λεωφορείο είχε αποκτηθεί πριν από πέντε χρόνια και «όλα πήγαιναν καλά» στη χρήση του μέχρι χθες.

Οι δικαστικές αρχές διενεργούν έρευνα για το δυστύχημα, ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων LUSA η εισαγγελία στη Μαδέρα. Ιατροδικαστικοί μετέβησαν επιτόπου από την πρωτεύουσα για να βοηθήσουν στις νεκροψίες-νεκροτομές.

Γνωστή με προσωνύμια όπως το «νησί των λουλουδιών» ή το «μαργαριτάρι του Ατλαντικού», η Μαδέρα των περίπου 270.000 κατοίκων φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες, για τους οποίους τα ηφαιστειακά τοπία και το ήπιο κλίμα αποτελούν μαγνήτη.

Το αρχιπέλαγος απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από τις ακτές του Μαρόκου. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά του, η Μαδέρα και το Πόρτου Σάντου, υποδέχθηκαν το 2017 πάνω από 1,3 εκατ. ξένους επισκέπτες, κυρίως Βρετανούς (28,6%) και Γερμανούς (27,6%), σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού τουρισμού της Μαδέρας. Η τουριστική κίνηση κορυφώνεται το καλοκαίρι, ωστόσο και τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή