Ευρωλίγκα: Ο ΠΑΟ έστειλε το μήνυμα στη Ρεάλ

Ευρωλίγκα: Ο ΠΑΟ έστειλε το μήνυμα στη Ρεάλ

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός άγγιξε τον απόλυτο αιφνιδιασμό της Ρεάλ στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου αγώνα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, αλλά έχασε την ευκαιρία να ολοκληρώσει με νίκη την προσπάθειά του και ηττήθηκε 75-72, λόγω της δύναμης που είχε η έδρα των Μαδριλένων και των διαιτητικών αποφάσεων που κέρδισε η περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης σε κρίσιμες φάσεις.

Με τέσσερις εύστοχες βολές του Καπάτσο, η Ρεάλ ανέτρεψε το 71-72 του Παναθηναϊκού και έγραψε το τελικό σκορ, αφού στην τελευταία επίθεση της ελληνικής ομάδας ο Ντεσόν Τόμας αστόχησε σε τρίποντο, ο Κιλπάτρικ κέρδισε το επιθετικό ριμπάουντ, αλλά ο Ταβάρες έκοψε το λέι απ του Αμερικανού γκαρντ. Οι διαιτητές (Ρίζικ, Ράντοβιτς, Ντιφαλάχ) δεν καταλόγισαν φάουλ υπέρ του Καλάθη στα 19΄΄ πριν από τη λήξη και στη συνέχεια της φάσης η μπάλα βγήκε εκτός γηπέδου από τον αρχηγό του ΠΑΟ, ενώ έκαναν το ίδιο σε μαρκάρισμα του Λάνγκφορντ από τον Καμπάτσο και στην επόμενη φάση καταλόγισαν λανθασμένα φάουλ του Καλάθη στον Ισπανό πλέι μέικερ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν αποτελεσματικός αμυντικά τα πρώτα 16 λεπτά (32-31), αλλά υστέρησε στην επιθετική δημιουργία από τον Νικ Καλάθη, ο οποίος ήταν αρνητικός και στις δύο πλευρές του παρκέ και δεν είχε και καλά ποσοστά (1/8 σουτ). Η έξοδος του αρχηγού του ΠΑΟ, όμως, στα 4 τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου αποσυντόνισε τους φιλοξενούμενους και έδωσε την ευκαιρία στη Ρεάλ να σκοράρει σερί 11-4 και να έχει προβάδισμα 8 πόντων (43-35) για το δεύτερο εικοσάλεπτο, από τη χρησιμοποίηση του Κοζέρ από τον πάγκο και την προσφορά των ισάριθμων πόντων σε διάστημα τριών λεπτών.

Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε εύκολα καλάθια από τον Τέιλορ, αλλά περιόρισε την τροφοδότηση του σέντερ της Ρεάλ, Ουόλτερ Ταβάρες (μεγάλο ματς του Βουγιούκα), και μπορεί να βρέθηκε το τρίτο δεκάλεπτο να υστερεί 14 (49-35) και 10 πόντων (53-43), αλλά κατάφερε να βρίσκεται στο μείον 6 (58-52) στην αρχή της τελευταίας περιόδου, παρά τα 15/37 δίποντα που είχε μέχρι το 30΄, τις 7 ασίστ και τον Καλάθη να ψάχνει τον καλό εαυτό του, χωρίς αποτέλεσμα.

Και όμως, οι «πράσινοι» δεν έμειναν μακριά από τη διεκδίκηση της νίκης και συνέχισαν να έχουν επαφή με το σκορ, καθώς μείωσαν στους 3 πόντους (64-61) και με το πρώτο τρίποντο του Καλάθη ισοφάρισαν σε 64-64 και το δεύτερο συνεχόμενο του αρχηγού τους προηγήθηκαν για πρώτη φορά (64-67 στο 35΄). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων, ύστερα από 32 λεπτά, με τον Ντεσόν Τόμας να φτάνει τους 12, ενώ το ξέσπασμα του Καλάθη στην 4η περίοδο ήταν καθοριστικό, όταν έφτασε τους 17 πόντους από τους πέντε που είχε μέχρι τότε.

ΡΕΑΛ: Κοζέρ 12, Ράντολφ 3 (1), Φερνάντεθ 7 (2), Καμπάτσο 8 (1), Ρέγες, Αγιόν 2, Κάρολ 8 (2), Ταβάρες 8, Ντεκ 2, Πρέπελιτς 7 (1), Τόμπκινς 5, Τέιλορ 13 (3).

ΠΑO: Τόμας 12 (2), Λάνγκφορντ 9, Παπαγιάννης 2, Παπαπέτρου 8 (2), Γκιστ 2, Βουγιούκας 10, Λεκαβίτσιους 7 (1), Κιλπάτρικ 5 (1), Λοτζέσκι, Καλάθης 17 (3), Αντετοκούνμπο.

Η έδρα «μίλησε» και στην Κωνσταντινούπολη

H έδρα της Εφές Αναντόλου «κλονίστηκε» από την Μπαρτσελόνα που μείωσε με εφτά συνεχόμενους πόντους σε 71-66 και αστόχησε σε δύο τρίποντα στα τελευταία 36 δευτερόλεπτα, αλλά η τουρκική ομάδα έφτασε στη νίκη (75-68) και διατηρεί ακέραιες πιθανότητες επιστροφής της στο φάιναλ φορ, ύστερα από 15 χρόνια. Η Εφές συμπλήρωσε 400 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και απέναντι στην Μπαρτσελόνα απέδειξε και πάλι ότι στην έδρα της έχει δύναμη στην άμυνά της και μπορεί να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα. Ο Βασίλιε Μίτσιτς (21 π.) πρωταγωνίστησε για την Εφές που είχε καταμερισμό επιθετικής παραγωγικότητας από τους Μοερμάν (12 π.) και Ντάνστον (11 π.), ενώ δεν απώλεσε το προβάδισμα του σκορ σε κανένα σημείο του αγώνα και προηγήθηκε μέχρι και με διαφορά 13 πόντων. Η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε μόνο μία φορά το σκορ (32-32 στο 16΄), αλλά ο περιορισμός του Σίνγκλεντον (5 π.) και του Κλαβέρ (5 π.), άφησε την Μπαρτσελόνα, χωρίς επιθετικές επιλογές στη ρακέτα της Εφές, παρά μόνο από την περιφέρεια με τους Πάνγκος (12 π.) και Ερτέλ (12 π.). Ο δεύτερος αγώνας θα γίνει αύριο και πάλι στο «Σινάν Ερνέμ».

Το πρώτο βήμα πρόκρισης της ΤΣΣΚΑ και της Φενέρμπαχτσε στον δρόμο για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ήταν εντυπωσιακό προχθές, με τις εύκολες επικρατήσεις των γηπεδούχων, αλλά στους σημερινούς δεύτερους αγώνες των πλέι οφ, θα διαφανεί αν η διαφορά δυναμικότητας των γηπεδούχων από τους φιλοξενούμενους θα παραμείνει μεγάλη ή οι ηττημένοι έστησαν «παγίδες» εφησυχασμού…

Το πλεονέκτημα έδρας της ΤΣΣΚΑ και της Φενέρμπαχτσε θα κατοχυρωθεί με τη νίκη στους δεύτερους αγώνες της Μόσχας (20.00) και της Κωνσταντινούπολης (20.45), αλλά η Μπασκόνια και η Ζαλγκίρις θα έχουν τη δεύτερη ευκαιρία τους για να «σπάσουν» τις έδρες και να ανατρέψουν το πλεονέκτημα των αντιπάλων τους, ενόψει των δύο επόμενων αγώνων, στη Βιτόρια και στο Κάουνας, την επόμενη εβδομάδα. Δύο φορές στο πρόσφατο και στο απώτερο μέλλον, κόντρα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό, η Ρεάλ πέρυσι και η Σιένα πριν από 8 χρόνια, έγιναν… έρμαια των ελληνικών ομάδων στους πρώτους αγώνες των πλέι οφ και σε διάστημα 48 ωρών, μεταμορφώθηκαν αγωνιστικά και έφτασαν στην ισοφάριση και στην πρόκριση. Ο τεχνικός της Ζαλγκίρις, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, κέντρισε τον εγωισμό των παικτών του, μετά τους 43 πόντους που σκόραραν, μόλις, στον πρώτο αγώνα, προχθές. «Η διαφορά δεν παίζει ρόλο, απλά η Φενέρ προηγείται με 1-0» είπε χαρακτηριστικά ο Σάρας, αλλά και στον αντίποδα, ο πρώην προπονητής του στον Παναθηναϊκό, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, απάντησε: «Θα δούμε και στον δεύτερο αγώνα, αν είναι αυτή η διαφορά δυναμικότητας».

Στη δεύτερη αναμέτρηση της Μόσχας, ο Ελληνας τεχνικός της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, ζήτησε την εγρήγορση των παικτών του, γνωρίζοντας ότι η Μπασκόνια έχει υψηλό κίνητρο διεκδίκησης της πρόκρισης στο φάιναλ φορ που θα φιλοξενηθεί στην έδρα της, τον ερχόμενο Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή