Υπόθεση Siemens: Το χρονικό εμπλοκής του «στρατηγού»

Υπόθεση Siemens: Το χρονικό εμπλοκής του «στρατηγού»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιπέτεια του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου, ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου 2008. Τότε τον κάλεσε ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου να εξηγήσει πώς έφτασε στα χέρια του το 1 εκατομμύριο γερμανικών μάρκων της Siemens. Τα χρήματα είχαν δοθεί το 1999 στο ΠΑΣΟΚ από το ποσοστό 2% επί του τζίρου που χρησιμοποιούσε η ηγεσία της Siemens Hellas για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Μερικές μέρες νωρίτερα η «Κ» είχε δημοσιεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο επιχειρηματίες είχαν κατονομάσει τον κ. Τσουκάτο στον κ. Αθανασίου ως παραλήπτη του εκατομμυρίου. Χθες, η εισαγγελέας στη δίκη της Siemens, Ελένη Σκεπαρνιά, πρότεινε την απαλλαγή τόσο του κ. Τσουκάτου όσο και των άλλων 13 κατηγορουμένων που ενεπλάκησαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη μεταφορά του εκατομμυρίου.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσουκάτος πήρε την ευθύνη της μεταφοράς των χρημάτων και ζήτησε συγγνώμη για την πρακτική αυτή, προσθέτοντας ότι «τα μεγάλα κόμματα χρηματοδοτούντο στις εκλογές από τις μεγάλες επιχειρήσεις», η ανάκριση για την υπόθεση από την αρχή είχε διαφορετική προσέγγιση. Ο ίδιος εξαρχής υποστήριζε ότι το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ είχε καταλήξει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι εισαγγελείς συνέδεσαν το ποσό με τις «μίζες» σε «άγνωστα στελέχη του ΟΤΕ». Χθες, η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά είπε: «Οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν αφού αποδείχθηκε από τη διαδικασία στο ακροατήριο ότι έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία για τη σχέση του με τον Χριστοφοράκο, αλλά είχε τουλάχιστον 11 τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις το έτος 1997, 27 το 1998, 9 το 1999. Μια ημέρα πριν από την υπογραφή, ο Χριστοφοράκος συναντήθηκε με Μαντέλη και μίλησε τηλεφωνικά και με Τσουκάτο. Ολα επιβεβαιώθηκαν από το ημερολόγιο του Χριστοφοράκου του 1997 και την κατάθεση της Τσακάλου».

Το ποινικό αδίκημα ν. 2429/1996 της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ήταν πλημμέλημα και είχε παραγραφεί. Ηταν ισχυρισμός για την απαλλαγή του ιδίου λόγω απουσίας αιτιώδους συνδέσμου με την 8002. Δεν αποδείχθηκε σε ποιους υπαλλήλους πήγαν.

Τόσο στη διάρκεια της δίκης όσο και κατά την προανάκριση και την κύρια ανάκριση, δεν αποδείχθηκε κάποια σχέση του κατηγορουμένου Θ. Τσουκάτου με τα στελέχη του ΟΤΕ που αποφάσισαν για τη σύναψη και την υλοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών. Ο ίδιος είπε στην απολογία του: «Δεν ζητώ συγγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Οι χθεσινές εξελίξεις στη δίκη, έπειτα από την πολυετή διαδικασία, κλείνουν έναν κύκλο για τον κ. Τσουκάτο και την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή