Σκοπιμότητες ενόψει εκλογών βλέπουν τα κόμματα

Σκοπιμότητες ενόψει εκλογών βλέπουν τα κόμματα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάχυτη ήταν χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η αίσθηση ενός υπόγειου κλίματος δυσπιστίας και αντιπαλότητας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, παρά τις κεντρικές τοποθετήσεις όλων όσοι έλαβαν τον λόγο περί συστράτευσης στο εθνικό ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε και αυτό το ζήτημα ως αντιπολίτευση για να βρεθεί στην εξουσία. Με κορόνες και μεγάλα λόγια. Σήμερα, με καθυστέρηση, στο τέλος της θητείας του, θυμήθηκε ξανά τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ολα για τις εντυπώσεις. Προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα από τις σκληρές πολιτικές του και να διαχειριστεί την ήττα που έρχεται. Με δική του ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ “έθαψε” την έκθεση της διακομματικής επιτροπής για τρία ολόκληρα χρόνια. Με δική της ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε ούτε μία από τις προτάσεις της διακομματικής επιτροπής. Οχι μόνο δεν ασχολήθηκε ποτέ με την ουσία της όλης υπόθεσης, αλλά ούτε καν επιχείρησε να κρατήσει το θέμα ζωντανό σε διεθνές και διακρατικό επίπεδο. Το θέμα αποσιωπήθηκε συνειδητά με ευθύνη της κυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

«Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις, μοίραζε υποσχέσεις κάνοντας εξαγγελίες ότι, αν γίνει κυβέρνηση, αμέσως αυτός θα διεκδικήσει όλες τις γερμανικές οφειλές. Ηταν οι συνήθεις κάλπικες ανέξοδες υποσχέσεις προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και των οικογενειών τους. Καπηλευόμενος τους απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες και την ιστορία τους, αυτοπροβάλλεται ως δήθεν συνεχιστής τους, πασχίζοντας έτσι να δώσει αγωνιστικό άλλοθι στην άθλια πολιτική του», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την έκθεση της διακομματικής σε προεκλογική περίοδο, με προφανή σκοπό να ενισχύσει όλη αυτή την τυχοδιωκτική συμμαχία σκορποχωρίων που στήνει και την ονομάζει “προοδευτική συμμαχία” δήθεν κατά της Ακροδεξιάς και του φασισμού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης σημείωσε: «Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας δεν διεκδικεί τις αποζημιώσεις, απλώς πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Νομίζω ότι ο χρόνος που επελέγη για αυτή καθαυτή τη διεκδίκηση είναι ένα πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα».

Ο μόνος εκ των πολιτικών αρχηγών που δεν τοποθετήθηκε ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος – γνωστός όχι μόνο για τις υπέρ του Χίτλερ τοποθετήσεις του, αλλά και για το γεγονός ότι στελέχη του κόμματός του προβαίνουν σε ευθείες αναφορές μέχρι και στο ναζιστικό σύμβολο του αγκυλωτού σταυρού. Οι χρυσαυγίτες που έλαβαν τον λόγο επιτέθηκαν εναντίον όλων, ενώ ένας εξ αυτών επιχείρησε να προκαλέσει επεισόδιο επιτιθέμενος ειδικά στο ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή