Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/04/19)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα μαλακά» έπεσε η Σωληνουργεία Κορίνθου

Η Cenergy Holdings θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης επίδραση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά της αποτελέσματα από την οριστική απόφαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ στις 16 Απριλίου, με την οποία επιβλήθηκαν δασμοί αντιντάμπινγκ της τάξης του 10,26% στις εξαγωγές της θυγατρικής της «Σωληνουργεία Κορίνθου» προς την αμερικανική αγορά. «Η Σωληνουργεία Κορίνθου θα παραμείνει ανταγωνιστική έναντι των λοιπών εισαγωγέων και τοπικών παραγωγών σωλήνων μεγάλης διαμέτρου στις ΗΠΑ, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά των ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση του ομίλου. Το 10,26% είναι χαμηλότερο από το 20% και άνω με το οποίο αρχικά είχε απειληθεί. Προστίθεται πάντως στον οριζόντιο δασμό του 25% που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και προϊόντων του στις ΗΠΑ. Η ITC έκρινε επίσης ότι οι εισαγωγές κοίλων δοκών μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα δεν προκαλούν βλάβη στη βιομηχανία των ΗΠΑ και έτσι δεν θα επιβληθούν δασμοί αντιντάμπινγκ σε αυτές.

«Παράθυρο» να μη μειωθεί το αφορολόγητο από Ε.Ε.

Στα βήματα του Πιερ Μοσκοβισί, που είχε ανοίξει πέρυσι «παράθυρο» για τη μη μείωση των συντάξεων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μειωθεί το αφορολόγητο από 1/1/2020. Οπως είπε σε συνέντευξή του στο Euro2day, «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί». Και συνέχισε: «Οπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και το αφορολόγητο αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, θα το υποστηρίξουμε».

Με αύξηση φόρων το 67,4% της μείωσης των ελλειμμάτων

Το 67,47% της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής της δεκαετίας 2010-2019, ύψους 173,6 δισ. ευρώ, προήλθε από το σκέλος των φορολογικών εσόδων. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει με τη σειρά του και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ στην πρώτη ετήσια έκθεσή του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, βεβαίως, και αν δεν το έλεγαν οι αριθμοί, το έχουμε νιώσει για τα καλά όλοι οι φορολογούμενοι, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις.

Συμφωνία τραπεζών – ΔΕΗ

Στο παραπέντε και έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις έκλεισε το ντιλ ΔΕΗ και συστημικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει την 1η Μαΐου. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 200 εκατ. ευρώ με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών. Το δάνειο, όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου που λήγει την 1η Μαΐου. Πρόκειται για ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ. Ποσό 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, θα καλυφθεί από ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης.

Τεχνητή κρίση με πολιτικά κίνητρα

Για τεχνητή κρίση που έχει πολιτικά κίνητρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας (φωτό) όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης της βιομηχανίας, που σηματοδότησε η μετονομασία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος. «Το να μετατρέπεις έναν περιεφερειακό σύνδεσμο σε εθνικό και να εμφανίζεται εκπρόσωπος της βιομηχανίας δεν είναι θεσμική κρίση αλλά τεχνητή κρίση που έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα. Ολοι οι περιφερειακοί σύνδεσμοι πλην Β. Ελλάδος είναι εδώ, καθώς ο ΣΕΒ δεν είχε ασχοληθεί με τη Β. Ελλάδα για λόγους ευγένειας προς τον ΣΒΒΕ. Πλέον θα ασχοληθούμε και θα αναβαθμίσουμε την παρουσία μας και εκεί», τόνισε ο κ. Φέσσας μεταφέροντας ένα μήνυμα ενότητας της βιομηχανίας γύρω από τον ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή