Το πρόγραμμα Κ. Μπακογιάννη για την Αθήνα

Το πρόγραμμα Κ. Μπακογιάννη για την Αθήνα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχους συγκεκριμένους, εφικτούς και κυρίως κοστολογημένους περιέχει το πρόγραμμα του Κώστα Μπακογιάννη, το οποίο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε χθες σε μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών. Οι παρεμβάσεις, τα έργα και οι δράσεις που ανακοινώθηκαν έχουν προϋπολογισμό 573 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν τόσο την πόλη συνολικά όσο και καθεμία από τις δημοτικές κοινότητες, που μετατρέπονται σε επτά μικρούς δήμους μέσα στον δήμο της Αθήνας.

Η καθαριότητα της πόλης και η ασφάλεια των κατοίκων της σε όποια γειτονιά και αν κατοικούν αποτελούν προτεραιότητα του υποψήφιου δημάρχου. Προβλέπεται, επίσης, έως το 2022 κάθε κάτοικος της Αθήνας να μπορεί να βρεθεί σε χώρο πρασίνου περπατώντας απόσταση το πολύ δέκα λεπτών από τη γειτονιά του, να συντηρηθεί ή να ανακατασκευαστεί το 80% των πεζοδρομίων και των δρόμων και να εξασφαλιστούν 3.000 νέες θέσεις στάθμευσης, ενώ θα απαγορευτεί η πρόσβαση στα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η τακτική και ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων σε μια πόλη που πλέον υποδέχεται αλλά και φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες και όπου σε συγκεκριμένες γειτονιές λειτουργούν πολλά καταστήματα μαζικής εστίασης, τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων θα σχεδιαστούν εξαρχής με βάση τις νέες ανάγκες, ενώ παράλληλα θα ανανεωθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα οχήματα του δήμου και θα αντικατασταθούν 5.000 κάδοι απορριμμάτων. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μπακογιάννης, θα εφαρμοστεί πολιτική μειωμένων τελών για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, ενώ αντίστοιχα θα λειτουργήσει σύστημα «ο ρυπαίνων πληρώνει», έτσι ώστε να επιβαρυνθούν περισσότερο όσοι πραγματικά επιβαρύνουν. Οσον αφορά την καθαριότητα, θα αξιοποιηθούν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο ο δήμος θα διατηρήσει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ οι άνθρωποι της καθαριότητας του δήμου θα αποτελούν τον βασικό βραχίονα του σχεδίου καθαρισμού της πόλης.

Η δημιουργία και λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Ασφάλειας, για συλλογή και ανταλλαγή πληροφόρησης, καταγραφή καταγγελιών και άμεση διαχείριση προβλημάτων ασφάλειας, αλλά και οι συχνές κοινές περιπολίες Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας θα αποτελέσουν τον βραχίονα του σχεδίου ασφάλειας της πόλης. Προβλέπεται ακόμη η φύλαξη των δημόσιων χώρων καθώς και η προστασία των εγκαταλειμμένων κτιρίων που βρίσκονται σε πολλές γειτονιές. Υπάρχει, μάλιστα, πρόβλεψη για ειδικές παρεμβάσεις για τα εγκαταλειμμένα κτίρια με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανάπλαση προσόψεων, τη δημιουργία «πράσινων στεγών» και την ανάδειξη εγκαταλειμμένων κτισμάτων.

Η προσπάθεια του Κώστα Μπακογιάννη, εφόσον αναδειχθεί δήμαρχος στην πρωτεύουσα στις προσεχείς εκλογές, είναι να δημιουργήσει μια πόλη προσβάσιμη, οι πολίτες της οποίας θα μπορούν να περπατούν και να ζουν με ασφάλεια και άνεση. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπονται χώροι επιτηρούμενης χρήσης για χρήστες ναρκωτικών καθώς και αύξηση των Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων.

Το κέντρο της πόλης θα κλείσει για τα αυτοκίνητα, ενώ θα δημιουργηθεί μια εμβληματική διαδρομή, ο Μεγάλος Αρχαιολογικός Περίπατος της Αθήνας:

• Πεζοδρόμηση-ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων σε μια διαδρομή μήκους 6,8 χιλιομέτρων (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Ερμού έως Αγίων Ασωμάτων, Πατησίων από την Ομόνοια έως την πλατεία Αιγύπτου).

• Ανακαίνιση και ενοποίηση των αγορών της πλατείας Βαρβακείου.

• Συνένωση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το ΕΜΠ και το ξενοδοχείο Ακροπόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή