Ο διαγωνισμός των ηθικών χάκερ

Ο διαγωνισμός των ηθικών χάκερ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να ακολουθήσουν σαφείς κανόνες «καλής συμπεριφοράς». Δεν επιτρεπόταν να σαμποτάρουν τους αντιπάλους τους με DDoS (επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης) και απαγορευόταν ρητά οποιαδήποτε ηλεκτρονική στόχευση κατά εταιρειών, φορέων ή οργανισμών έξω από το εικονικό περιβάλλον προσομοίωσης, στο οποίο έπρεπε να δράσουν. Για δύο ημέρες, από χθες, σε πέντε σειρές τραπεζιών μπροστά από τους φορητούς τους υπολογιστές και κουβάρια από καλώδια, δεκάδες νέοι αναμετριούνται σε θέματα ασφάλειας δικτύων.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που διεξάγεται στην Αθήνα ο διαγωνισμός «Ethihak», στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ψηφιακή ασφάλεια «Infocom Security». Περίπου 100 άτομα συμμετέχουν στη διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Ανάμεσά τους βρίσκονται επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας δικτύων, φοιτητές σε τμήματα Πληροφορικής, αλλά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, και αυτοδίδακτοι μαθητές λυκείου. Περισσότεροι από τους μισούς διαγωνιζόμενους βρίσκονταν χθες στο ίδιο χώρο, στο συνεδριακό κέντρο Δαΐς, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν από μακριά, εκτός των εγκαταστάσεων.

«Οι ασκήσεις φέτος είναι πιο δύσκολες σε σχέση με άλλες χρονιές», είπε στην «Κ» ο 18χρονος Κώστας Καγιούλης. Οπως εξήγησε, φέτος έπρεπε να χρησιμοποιήσει δύο γλώσσες προγραμματισμού με τις οποίες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένος. «Είμαστε όλοι εδώ και μαθαίνουμε να δουλεύουμε υπό πίεση έχοντας κοινό στόχο, ενώ γνωρίζουμε και άλλα άτομα με αντίστοιχα ενδιαφέροντα», είπε ο 20χρονος Χρήστος Ζαφειρούλης. «Φέτος βλέπουμε στον διαγωνισμό πολλά νέα πρόσωπα και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος», είπε ο Κωνσταντίνος Βαβούσης, υπεύθυνος της συντακτικής ομάδας στην ιστοσελίδα secnews.gr, η οποία διοργάνωσε τον διαγωνισμό μαζί με το HackTheBox, πλατφόρμα προσομοίωσης υπολογιστικών συστημάτων που εκπαιδεύει τους χρήστες της σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Το «Ethihak» φέτος αποτελεί και προκριματικό για τη στελέχωση της εθνικής ομάδας κυβερνοασφάλειας, η οποία θα λάβει μέρος στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Βουκουρέστι. Στο παρελθόν, σε μια γωνιά της αίθουσας όπου διεξαγόταν το «Ethihak» είχε τοποθετηθεί router συνδεδεμένο με κινητό τηλέφωνο. Οι συμμετέχοντες έπρεπε στο πλαίσιο άσκησης να σπάσουν το WiFi και να βρουν τον κωδικό σύνδεσης. Αλλη αποστολή του 2017 έφερε τον τίτλο «βιομηχανική κατασκοπεία», ενώ οι διαγωνιζόμενοι δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους και στην αποκρυπτογράφηση. Και φέτος έπρεπε –πέρα από τις γνώσεις– να βασιστούν και στη φαντασία τους για να βρουν τις λύσεις.

Οσο οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν επί επτά ώρες χθες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στις οθόνες των υπολογιστών τους, σε μια μεγάλη τηλεόραση στην ίδια αίθουσα προβάλλονταν αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στην ιστοσελίδα secnews.gr ο Κέβιν Μίτνικ, διάσημος Αμερικανός χάκερ.

Μετά την αποφυλάκισή του στις αρχές του 2000, ο Μίτνικ δημιούργησε τη δική του εταιρεία ασφάλειας δικτύων. Εδώ και χρόνια μεγάλες επιχειρήσεις τον προσλαμβάνουν και του αναθέτουν να εξετάσει προσεκτικά τα συστήματά τους και να εντοπίσει ευπάθειες και ευάλωτα σημεία. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένες σε κακόβουλα λογισμικά. Ο ίδιος ο Μίτνικ, όπως έχει δηλώσει, είναι «ηθικός χάκερ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή