Εδώ τα καλά πολυτεχνειακά πτυχία

Εδώ τα καλά πολυτεχνειακά πτυχία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προκλητικό τρόπο, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προσπαθεί να κερδίσει τη συναίνεση των πολυτεχνείων στις αποφάσεις του να μετατρέψει σε πολυτεχνικές σχολές τα ΤΕΙ. Χθες, λοιπόν, και μετά τη σφοδρότατη αντίδραση των πολυτεχνείων, προεξάρχοντος του ΕΜΠ, και του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ), ο κ. Γαβρόγλου απάντησε, τονίζοντας ότι το προτεινόμενο ν/σ δίνει τη δυνατότητα στις σχολές μηχανικών (σημείωση: εννοεί τα 4ετή ΤΕΙ που θα έχουν γίνει πανεπιστήμια) να αποκτήσουν 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα αξιολογηθούν α) από την οικεία Σύγκλητο, β) από το υπουργείο και γ) από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πολυτεχνικών σχολών, το ΤΕΕ και τα αρμόδια υπουργεία. Πολύ απλά, ο κ. Γαβρόγλου κλείνει το μάτι στα πολυτεχνεία λέγοντάς τους να αποδεχθούν τώρα την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ και μετά να τα αφήσουν στη θέση του φτωχού συγγενή, καθώς «τα ίδια» θα αποφασίζουν εάν τα ΤΕΙ θα γίνουν πολυτεχνεία 5ετούς φοίτησης.

Ο κ. Γαβρόγλου θέλει να «πουλήσει» –για ψηφοθηρικούς λόγους– πανεπιστημιακά πτυχία στους νυν φοιτητές των ΤΕΙ. Το αποδεικνύει η περιπέτεια της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, που ακόμη ψάχνει… γαμπρό, αφού εισέπραξε απόρριψη από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (έπαιξε ρόλο στη στάση Γαβρόγλου ότι, μεταξύ πολλών άλλων, αντέδρασαν ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου και η Λούκα Κατσέλη;) και τώρα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο υπουργός αγνοεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε μηχανικούς, φθάνει εκείνος να υπηρετήσει την προεκλογική στόχευσή του. Η Τώνια Μοροπούλου μέσα σε λίγες γραμμές απογύμνωσε τον κ. Γαβρόγλου δηλώνοντας στην «Κ» ότι «η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων ΤΕΙ σε τμήματα διπλωματούχων μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα, όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους!».

Η κ. Μοροπούλου είναι καθηγήτρια ΕΜΠ, ανώτατο στέλεχος του ΤΕΕ, παρούσα στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο ΕΜΠ, εκ των επιδραστικότερων (παρότι αθόρυβη) στελεχών της μεταπολιτευτικής πορείας της Αριστεράς και του ΤΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή