Καρικατούρες

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα πιστέψετε τι τον ρωτούν, οι αναιδέστατοι! Eχει την τόλμη όμως να το αποκαλύπτει ο ίδιος: «Με ρωτάνε παρά πολλοί “K. Παπανδρέου, δεν θα πάει το ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ.;”». Ο πρίγκιψ Νικόλαος των Παπανδρέου θυμώνει πάρα πολύ όταν το ακούει αυτό: «Είναι μια προπαγάνδα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διώξει τον κόσμο από εμάς», λέει και εξηγεί την απλοϊκή σκέψη του με την αρμόζουσα απλοϊκή γλώσσα του: «Ποιoς βοηθάει την άνοδο της Ν.Δ.; Περιμέναμε ποτέ σε τέσσερα χρόνια μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναέρχεται το ίδιο, αυτό το παλιό, η Ν.Δ. στην εξουσία; Πώς έγινε αυτό; Μήπως, λόγω της ανομίας που αφήσατε και οι μολότοφ στους δρόμους; (σ.σ.: η ιδιότυπη σύνταξη είναι του πρίγκιπος) Μήπως η συμφωνία των Πρεσπών έδωσε έδαφος σε αυτό; Μήπως η κακοδιαχείριση των προσφύγων έδωσε έδαφος στη Δεξιά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Ν.Δ. και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει τον Μητσοτάκη στην εξουσία. Ποιοι συνεργάζονται πραγματικά, εμμέσως; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Aρα, βασικός συνεργάτης, εμμέσως, της δύναμης της Ν.Δ., που θέλει τη Ν.Δ. στην εξουσία, ποιος είναι; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Aρα, μη μιλάτε για μας, αυτή είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αφού ασχολήθηκε με διάφορες δραστηριότητες (συγγραφέας, παράγων, αδελφός του πρωθυπουργού κ.λπ.) και πάντα με την ίδια επιτυχία, ο πρίγκιψ, διανύοντας πια αισίως την εβδόμη δεκαετία της ζωής του, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις οικογενειακές επιχειρήσεις και θέτει υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο. Το πρόγραμμα με το οποίο κατεβαίνει είναι βασικά νοσταλγικό: ζητεί «επιστροφή στις ρίζες και τις αξίες» του γνήσιου ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται σιβυλλικά σε κάποιο «πράσινο κύμα» που βλέπει (με το τρίτο μάτι;) να έρχεται και, φυσικά, υπερασπίζεται την πολιτική κληρονομιά του πατέρα του. Τα δάνεια του Ανδρέα, υποστηρίζει, έγιναν κρατικές δομές, ενώ της Ν.Δ. έγιναν αέρας. Πάντα απλοϊκός, ο πρίγκιψ δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που λέει ο ίδιος «αέρα» ήταν κυρίως μισθοί, συντάξεις και γενικώς δαπάνες για τη λειτουργία των κρατικών δομών που έστησε ο Ανδρέας και επεξέτεινε ως κυβέρνηση η γαλάζια πασοκαρία της Χαζοδεξιάς. (Για τους μη εξοικειωμένους με τον όρο, η Χαζοδεξιά είναι το αντίστοιχο της Σαχλοαριστεράς…)

Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου, αντιθέτως με διασκεδάζει πολύ ότι ο πρίγκιψ Νικόλαος βλέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το παλιό, ενώ ο ίδιος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το καινούργιο. Δεν μπορεί να τον παρεξηγήσει κανείς, διότι είναι φανερό ότι ο άνθρωπος έχει χάσει πολλά επεισόδια. Του διέφυγε, μπορεί να ήταν απασχολημένος τότε με κάτι σοβαρότερο, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συνεργάστηκαν και μάλιστα επιτυχημένα (σήμερα πια το βλέπουμε, ύστερα από τόσα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ) στην ίδια κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αν δεν με πιστεύει, ας ρωτήσει την πρόεδρο Φώφη. Ηταν αναπληρώτρια στο Εθνικής Αμύνης, αν δεν κάνω λάθος, με αρμοδιότητα την ελληνική στρατιωτική βιομηχανία (sic).

Αν λοιπόν ο Τσίπρας ακούγεται σαν καρικατούρα του Ανδρέα, φοβάμαι ότι ο πρίγκιψ Νικόλαος, με κάτι τέτοια που λέει, ακούγεται σαν καρικατούρα του Τσίπρα. Λένε όσοι τον γνωρίζουν ότι είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Συμφωνώ, αν και δεν ανήκω σε εκείνους που τον γνωρίζουν. Θα προσέθετα μάλιστα ότι, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι και πολύ ικανός. Το βασικό του πρόβλημα, όμως, είναι ότι έχει λάθος αίσθηση του timing…

Κατ’ εικόνα

Προ ημερών, χωρίς να τον έχει ρωτήσει κανείς προηγουμένως, ο κομισάριος της Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές! Να πω ότι η είδηση συγκλόνισε τον κόσμο της παιδείας, των γραμμάτων και του πολιτισμού; Oχι ακριβώς, αλλά έτσι θα έπρεπε να έχει γίνει, αν η κοινή γνώμη δεν είχε μείνει άφωνη, δακρυσμένη και αποσβολωμένη από την αδικία που είχε συμβεί προηγουμένως εις βάρος του Γιωργάκη του Αυτιά, που ήθελε τόσο πολύ να γίνει ευρωβουλευτής, αλλά τον ζήλευαν επειδή «ξέρει οικονομικά» και, φυσικά, επειδή είναι ομορφόπαιδο.  

Προχθές, αποκαλύφθηκε γιατί ο Γαβρόγλου αποφάσισε να μην πολιτευτεί: είναι επειδή έχει εκτεθεί τόσο πολύ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, ώστε δεν θα τον ψηφίσουν ούτε οι συριζαίοι. Ο άνθρωπος κατέθεσε ένα νομοσχέδιο 1.120 σελίδων, ένα αρπακολλατζίδικο συμπίλημα, αποτελούμενο από 226 άρθρα που αφορούν σχεδόν τα πάντα, με τον σκοπό να έχει συζητηθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες. Ο αποχαιρετισμός της ανθρώπινης καρικατούρας του καθηγητή Τουρνεσόλ είναι, δηλαδή, ένα νομοσχέδιο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του γραφείου του. (Θυμάστε, ελπίζω, την εικόνα του υπερφορτωμένου με χαρτούρα γραφείου του, τότε που εισέβαλαν οι μαυροντυμένοι μαθητές με τις κοτσίδες και τα σκουλαρίκια…)

Ο Γαβρόγλου φεύγει, επειδή απέτυχε οικτρά ως υπουργός. Ξεκίνησε με μεγαλεπήβολα σχέδια, με υποσχέσεις για μαγικές και ανώδυνες μεταμορφώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, που τις πούλησε μάλιστα και στον Τσίπρα, ο οποίος τις παρουσίασε ως στόχους της κυβέρνησής του. Κατέληξε με ένα νομοσχέδιο πατσαβούρα (πείτε το και «Βετέξ», αν σας ενοχλεί η πατσαβούρα…), το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να το περάσει στα κρυφά. Ο Γαβρόγλου ήταν ο χειρότερος υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή όλης της περιόδου από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Λίγοι έχουν βλάψει τόσο πολύ το μέλλον του τόπου τους όσο αυτός. Σιγά μην έχει το θράσος να ζητήσει τη λαϊκή ψήφο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή