Δράμα και αντιδράσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφορά που έπληξε τη Γαλλία, όταν προ ολίγων ημερών οι φλόγες τύλιξαν την Παναγία των Παρισίων, ανέδειξε ταυτόχρονα, ότι παρά την κρίση –πολιτική και οικονομική– και τη μείωση του ειδικού της βάρους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος τα τελευταία πολλά χρόνια, υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα των πολιτών και των πολιτικών, καθώς και αποφασιστικότητα ώστε το πλήγμα να αποτελέσει αρχήν επανασυσπειρώσεως του έθνους. Ασχέτως εάν αυτό επιτευχθεί, σε τελική ανάλυση, η Γαλλία διατηρεί ακόμη σκληρό πυρήνα εθνικής αναφοράς, δίχως τον οποίο μια χώρα οδηγείται τελικώς σε αποσύνθεση.

Δεν είναι υπεράνω κριτικής ή άψογοι οι πολιτικοί ηγέτες αυτής της χώρας – από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έως την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Παρά το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε φάση έντονης αντιπαραθέσεως ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, η πολιτική δεν εισπήδησε στην τραγωδία, που έπληξε την Παναγία των Παρισίων. Οι πρώτες εκτιμήσεις περί των αιτιών της πυρκαγιάς δεν αμφισβητήθηκαν ούτε διάφοροι αυτόκλητοι αναλυτές διατύπωσαν εικασίες. Οδύνη και πένθος ήταν τα αισθήματα που προεκλήθησαν και όχι αιτιάσεις ή αναζήτηση ενόχων. Θα έρθει η σειρά όλων αυτών.

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από την εκδήλωση της πυρκαγιάς είχε συγκεντρωθεί από δωρεές ποσό 750 εκατ. ευρώ και συνεχίζονται οι προσφορές. Το συντριπτικό ποσοστό καταβάλλεται από τους μεγιστάνες και τις μεγάλες εταιρείες. Αλλά τον οβολό τους καταθέτουν και οικονομικά ασθενείς. Στην τηλεόραση του ΤV5 μία Γαλλίδα, γύρω στα 30, είπε ότι έδωσε 500 ευρώ –το ήμισυ του μηνιαίου μισθού της– για την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού μνημείου. Η Παναγία των Παρισίων είναι, ως απεδείχθη εις την πράξιν, υπόθεση όλων των Γάλλων. Δεν είναι αφορμή για αλαλαγμούς και αναθέματα. Η ώρα των ευθυνών θα έρθει αργότερα, εάν και όταν εντοπιστούν.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι παρά τις χαοτικές, ενίοτε, διαφορές στην κοινωνία και στην πολιτική, οι Γάλλοι εμπιστεύονται το κράτος. Οι εκτιμήσεις των Αρχών δεν αμφισβητούνται σε πρώτη ανάγνωση. Οι διαθέτοντες τα χρήματα αναστηλώσεως του ναού γνωρίζουν ότι τα ποσά θα διατεθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Είναι η Γαλλία ακόμη χώρα συγκροτημένη και όχι παρωδία κρατικής οντότητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή