“Mueller Day” σήμερα στις ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το πόρισμα του ειδικού ανακριτή για τη Ρωσία

“Mueller Day” σήμερα στις ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το πόρισμα του ειδικού ανακριτή για τη Ρωσία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες ευαίσθητου χαρακτήρα, εμπιστευτικές, επιβαρυντικές…η τελική έκθεση για την έρευνα σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα με περικοπές πλήθους λεπτομερειών, που κινδυνεύει να στερήσει την αμερικανική κοινή γνώμη από ουσιαστική πληροφόρηση

Ο συντάκτης της, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ, ηγήθηκε της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και διήρκεσε 22 μήνες. Στις 2 Μαρτίου, ολοκλήρωσε την έρευνα διαβιβάζοντας το τελικό του πόρισμα των 400 σελίδων στον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, χωρίς να πει λέξη.

Ο υπουργός δεν έδωσε στην δημοσιότητα παρά μία επιλεκτικά συνταγμένη περιορισμένη περίληψη του πορίσματος φροντίζοντας να τονίσει ότι ο Ρόμπερτ Μάλερ δεν βρήκε στοιχεία για συνέργεια ανάμεσα στην Ρωσία και το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και ότι δεν υπάρχει λόγος για δίωξη του αμερικανού προέδρου για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Για τα υπόλοιπα, παρέπεμψε στην δημοσίευση του πορίσματος των ερευνών του Ρόμπερτ Μάλερ και υποσχέθηκε διαφάνεια.

Διαβάστε σχετικά: Τα κύρια ευρήματα του πορίσματος Μάλερ

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ωστόσο ότι το νομικό πλαίσιο τον υποχρεώνει να εξαιρέσει από την δημοσίευση ορισμένες πληροφορίες που αφορούν στοιχεία που θα επέτρεπαν τη ταυτοποίηση πηγών των υπηρεσιών Πληροφοριών ή πληροφοριοδότες της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Θα έχει περικοπεί επίσης οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να θίξει έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά συνέπεια, δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα πληροφορίες που ανακαλύφθηκαν από τη έρευνα Μάλερ για τα χρήματα που δόθηκαν σε γυναίκες, που παρουσιάσθηκαν ως πρώην ερωμένες του Ντόναλντ Τραμπ, για να κλείσουν το στόμα τους.

Θα αποκρυφθούν επίσης στοιχεία που μπορεί να θίξουν το κύρος «περιφερειακών» παραγόντων, τους οποίους η δικαιοσύνη αποφάσισε να μην διώξει. Αυτό μπορεί να φορά τον γαμπρό ή τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι αναφέρθηκαν ως ύποπτοι για συνέργεια με την Ρωσία.

Οι τελευταίες περικοπές θα αφορούν στοιχεία με πηγή το σώμα των ενόρκων. Θεσμός κλειδί της αμερικανικής δικαιοσύνης, τα σώματα αυτά απαρτίζονται από πολίτες που ορίζονται με κλήρωση και αποστολή τους είναι να αποφασίζουν εάν ο ύποπτος θα προσαχθεί στην δικαιοσύνη.

Το αμερικανικό σύνταγμα καθιστά αυτήν την διαδικασία υποχρεωτική για σοβαρές κατηγορίες και ο Ρόμπερτ Μάλερ χρησιμοποίησε στη έρευνά του δύο σώματα ενόρκων, ένα στη Ουάσινγκτον και ένα στην γειτονική πολιτεία της Βιρτζίνια, για να τον βοηθήσουν στην έρευνά του.

Αυτά τα σώματα των ενόρκων έχουν εκτεταμένες εξουσίες, μπορούν να ζητήσουν έγγραφα και να καλέσουν μάρτυρες για εξέταση. Λειτουργούν σε συνθήκες εμπιστευτικότητας.

Η εμπιστευτικότητα αυτή έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι μάρτυρες θα μιλήσουν ελεύθερα και ότι η υπόληψη του υπόπτου θα παραμείνει ακέραιη, εάν δεν απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες.

Στο πόρισμα που θα δοθεί στην δημοσιότητα σήμερα έγχρωμες ενδείξεις ανάμεσα στις σελίδες θα καταδεικνύουν το είδος της περικοπής που έχει γίνει σε κάθε περίπτωση.

Στο κείμενο θα υπάρχει επίσης ένδειξη για τα σημεία στα οποία ο ειδικός ανακριτής δεν κατόρθωσε να φθάσει σε συμπέρασμα για το αν υπήρξε παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, διότι υπήρξε δύσκολος ο προσδιορισμός των προθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ στην συγκεκριμένη περίπτωση ή διότι ορισμένες από τις ενέργειές του θεωρήθηκαν αθώες.

Διαρροές 

Η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών έκανε γνωστό ότι θεωρεί νόμιμους τους λόγους για τη περικοπή ορισμένων τμημάτων του πορίσματος στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, όχι όμως και για το Κονγκρέσο.

Οι Δημοκρατικοί υποψιάζονται ότι ο Μπιλ Μπαρ θέλει να αποκρύψει στοιχεία επιβαρυντικά για τον Ντόναλντ Τραμπ και ζητούν να επιδοθεί το σύνολο της έκθεσης στις επιτροπές του Κονγκρέσου που χειρίζονται απόρρητες πληροφορίες.

Σε αυτό το στάδιο, δεν έχω τη πρόθεση να διαβιβάσω το πόρισμα στο σύνολό του σε μία επιτροπή, δήλωσε τη περασμένη εβδομάδα ο Μπιλ Μπαρ, επικαλούμενος τον κίνδυνο «διαρροών».

Εάν παραμείνει στις θέσεις του, οι Δημοκρατικοί μπορούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και να επιχειρήσουν να επιτύχουν την άρση του απορρήτου ως προς την λειτουργία των σωμάτων των ενόρκων.

Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να περιπλακεί εξαιτίας απόφασης δευτεροβάθμιου δικαστηρίου το οποίο αποφάνθηκε στις αρχές του Απριλίου για την μεγάλη σημασία της εμπιστευτικότητας αυτής της διαδικασίας σε υπόθεση που δεν είχε σχέση με την έρευνα για την Ρωσία.

Οι Δημοκρατικοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες που έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων στην διεξαγωγή ερευνών, με στόχο να λάβουν το σύνολο του πορίσματος ή να καλέσουν τον Ρόμπερτ Μάλερ για να καταθέσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή