Αερομαχίες γύρω από τη Ρω ενώ πετούσε το ελικόπτερο του Αρχηγού ΓΕΣ

Αερομαχίες γύρω από τη Ρω ενώ πετούσε το ελικόπτερο του Αρχηγού ΓΕΣ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης πάνω από το Καστελόριζο, «παρουσία» μάλιστα του Αρχηγού ΓΕΣ.

Τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πέταξαν πάνω από την περιοχή, ένα μίλι μακριά από τη Ρω, την ώρα που επιχειρούσε να προσγειωθεί στη νησίδα το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, ο οποίος επισκεπτόταν μονάδες της περιοχής. 

Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, σε μία αερομαχία που έγινε μπροστά στα μάτια του Έλληνα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. 

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

«Νωρίς το πρωί, 2 μεμονωμένα τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Προς αναγνώριση και αναχαίτιση τους έσπευσαν 2 ζεύγη ελληνικών μαχητικών που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι και τη Σούδα.

Εκείνη την ώρα ο Αρχηγός ΓΕΣ πετούσε με στρατιωτικό ελικόπτερο από τη Ρόδο προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στη ζώνη ευθύνης της 95ης ΑΔΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης, το ένα τουρκικό F-16 ακολουθούμενο από τα 2 ελληνικά μαχητικά και εγκαταλείποντας το FIR Αθηνών, πέταξε νοτιότερα σε απόσταση ενός μιλίου από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου την ώρα που προσέγγιζε το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ. Όπως έγινε γνωστό το τουρκικό αεροσκάφος προσέγγισε το στρατιωτικό ελικόπτερο σε απόσταση μικρότερη από εκείνη του τουρκικού F-16, το οποίο την 25η Μαρτίου είχε επιχειρήσει να πλησιάσει το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, και επίσης αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς μετέβη χθες στη Ρόδο με αεροσκάφος C-12 της Αεροπορίας Στρατού, όπου επιθεώρησε μονάδες και φυλάκια του νησιού και στη συνέχεια πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Σύμη, την Τήλο και τη Χάλκη για τον ίδιο σκοπό.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ ολοκλήρωσε την περιοδεία του με την επίσκεψη του στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου στη Μεγίστη, τη Ρω και τη Στρογγύλη και επιστρέφει στην Αθήνα»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή