Στροφή στη Μόσχα κάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Στροφή στη Μόσχα κάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Μετά την αποτυχία της τελευταίας συνόδου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να συναντήσει για πρώτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κιμ επιζητεί τη βοήθεια της Ρωσίας για να παρακαμφθούν έστω εν μέρει οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

Η σύνοδος θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα σε τοποθεσία που δεν έχει ανακοινωθεί, πιθανότατα στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Απω Ανατολής. Η Βόρεια Κορέα επιδίωκε επί χρόνια να φύγουν από το τραπέζι μικρότεροι παίκτες, όπως η Ρωσία, αποσκοπώντας σε διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Η ακινησία, όμως, στο μέτωπο της Ουάσιγκτον οδήγησε την Πιονγιάνγκ να ανακρούσει πρύμναν και να επιδιώξει τη συνδρομή της Μόσχας. Ιδιαίτερα απογοητευτική ήταν για τον Κιμ Γιονγκ Ουν η πρόσφατη συνάντηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στην οποία ο Μουν δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι διακόπτει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά η Ουάσιγκτον της ζητεί να εγκαταλείψει επίσης τις πυρηνικές κεφαλές που ήδη έχει. Οι διαφορετικές ερμηνείες της λέξης «αποπυρηνικοποίηση» συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόοδο στην κορεατική χερσόνησο, παρά την ιστορική πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Κιμ Γιονγκ Ουν πέρυσι στη Σιγκαπούρη.

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον να συνομιλεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ζητώντας «κάποιον πιο προσεκτικό και ώριμο σε θέματα επικοινωνίας». Την ίδια ημέρα, η Πιονγιάνγκ δημοσίευσε φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρακολουθούσε την πρώτη δοκιμή όπλων μετά την αποτυχημένη σύνοδο του Φεβρουαρίου. Το ανακοινωθέν έκανε λόγο για «τακτικό» όπλο, άρα μικρού βεληνεκούς, χωρίς να διευκρινίζει αν επρόκειτο για πύραυλο. «Το όπλο μετέφερε ισχυρή κεφαλή», επισήμανε το ανακοινωθέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή