Σύλληψη του Αλ. Λυκουρέζου για συμμετοχή στη «μαφία» Κορυδαλλού

Σύλληψη του Αλ. Λυκουρέζου για συμμετοχή στη «μαφία» Κορυδαλλού

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συμμετοχή στη λεγόμενη «μαφία» του Κορυδαλλού συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Εις βάρος του είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης ο ειδικός εφέτης ανακριτής, που ανέλαβε να ερευνήσει την πολύκροτη υπόθεση. Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρα εκβίασης. Επιπλέον, ο ειδικός εφέτης ανακριτής εξέδωσε ένταλμα εις βάρος του συνεργάτη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θόδωρου Παναγόπουλου, επίσης δικηγόρου. Ο τελευταίος βρισκόταν χθες στα Ιωάννινα και φέρεται να είχε διαμηνύσει ότι επρόκειτο να παρουσιαστεί οικειοθελώς στον ανακριτή.

Οι δύο δικηγόροι αναμένεται να απολογηθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα ενώπιον του ανακριτή. Για την ίδια υπόθεση κρίθηκε προφυλακιστέος ο 65χρονος δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος, καθώς από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου διαπιστώθηκε ότι είχε συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλβανό βαρυποινίτη των φυλακών Κορυδαλλού, Κλοντιάν Λεκοτσάι.

Οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος υπήρξαν συνήγοροι του Γιώργου Αντωνόπουλου, στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, το φθινόπωρο του 2014 στην Πεντέλη. Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί οι Αλβανοί κακοποιοί και μέλη της ομάδας του Λεκοτσάι, Αρμπερ Μπάκο και Ολντι Ντούλτσε. Ως ηθικός αυτουργός αντίστοιχα είχε κατηγορηθεί ο έγκλειστος επιχειρηματίας Aριστείδης Φλώρος, με τον οποίο ο Γιώργος Αντωνόπουλος βρισκόταν σε αντιδικία για την υπόθεση Energa. Παραμονές της δίκης για την απόπειρα ανθρωποκτονίας υπήρξαν παρασκηνιακές – εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις προκειμένου να αποφασιστεί εάν ο Αντωνόπουλος θα παρίστατο ως πολιτική αγωγή κατά του Φλώρου ή εάν τελικά θα απείχε. Η διαπραγμάτευση εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2017 και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει έμμεση σύνδεση με τη δολοφονία του ποινικολόγου και συνηγόρου του Αρη Φλώρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Δράστης εκείνης της δολοφονίας ήταν Αλβανός, μέλος της ομάδας Λεκοτσάι.

Ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων; Από τις καταθέσεις του Ηλία Αναγνωστόπουλου, εκ των συνηγόρων του Αριστείδη Φλώρου και μια σειρά άλλων καταθέσεων και στοιχείων που παρουσιάστηκαν ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, προέκυψαν ενδείξεις ότι οι δικηγόροι της πλευράς Αντωνόπουλου, δηλαδή οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος, ζήτησαν 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου ο εντολέας τους Γιώργος Αντωνόπουλος να μην παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη με αντίδικο τον έγκλειστο για την υπόθεση Energa επιχειρηματία. Ο ίδιος ο Αντωνόπουλος είχε πάντως καταστήσει σαφή την αντίθεση με τους χειρισμούς των συνηγόρων του και την πρωτοβουλία τους να ζητήσουν χρήματα, με το πρόσχημα της δικηγορικής αμοιβής. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο φόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ήταν απόρροια εκείνης της οικονομικής διεκδίκησης. Και αυτό διότι, προκειμένου να ενταθεί η πίεση στην πλευρά Φλώρου, ο έγκλειστος Κλοντιάν Λεκοτσάι είχε ζητήσει από συνεργούς του να επισκεφθούν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο στο γραφείο του και να του μεταφέρουν απειλητικό μήνυμα με απώτερο στόχο ο Αριστείδης Φλώρος να καταβάλει το ποσό που είχε ζητηθεί. Στη συνάντηση εκείνη ο Ζαφειρόπουλος είχε πέσει νεκρός από το πιστόλι των Αλβανών κακοποιών. Η υπόθεση ερευνάται εκ νέου στο πλαίσιο ανάκρισης του ειδικού εφέτη Ευτύχη Νικόπουλου.

Παρέμβαση ΔΣΑ

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις υπήρξε παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έλαβε θέση για τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά των δύο δικηγόρων και για τις δικαστικές εξελίξεις που απασχολούν την επικαιρότητα. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Ελληνα πολίτη. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει εις βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με τον νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή