Ιταλία: Με αντι-ευρώ χρώμα η Λέγκα στις εκλογές

Ιταλία: Με αντι-ευρώ χρώμα η Λέγκα στις εκλογές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι ως προς τη σταθερότητα της Ιταλίας στην Eυρωζώνη, μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων ευρωβουλευτών από την ξενοφοβική Λέγκα, τον ισχυρότερο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εκ των δύο εταίρων του κυβερνώντος συνασπισμού.

Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται ο πανεπιστημιακός Αντόνιο Ρινάλντι, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η Ιταλία «πρέπει να πάρει πίσω τα κλειδιά του σπιτιού της» εγκαταλείποντας το κοινό νόμισμα, και η Φραντσέσκα Ντονάτο, πρόεδρος του ιδρύματος Eurexit.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας – 5 Αστέρων, τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξαν έντονες ανησυχίες στις Βρυξέλλες ότι ο ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος Ματέο Σαλβίνι θα προωθούσε τη ρήξη με την Ευρωζώνη. Οι φόβοι αυτοί υποχώρησαν με την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η θέση της χώρας του στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο ίδιος ο Σαλβίνι άλλαξε γραμμή, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ενωσης εκ των ένδον. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και η Φραντσέσκα Ντονάτο, τονίζοντας ότι, αν εκλεγεί στην Ευρωβουλή, δεν θα εργαστεί για το Italexit, αλλά για την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανόνων ώστε να επιτρέπονται ελλείμματα της τάξης του 6% του ΑΕΠ και για να αναγκασθούν χώρες όπως η Γερμανία να μειώσουν τα αστρονομικά τους πλεονάσματα.

Οι παλαιότερες θέσεις της Λέγκας υπέρ της εξόδου από το ευρώ είχαν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις τους με τα 5 Αστέρια. Η ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αναζωπυρώθηκε χθες, με αφορμή την εκκίνηση ανακριτικής διαδικασίας εις βάρος του υφυπουργού Μεταφορών Αρμάντο Σίρι (Λέγκα) για υπόθεση διαφθοράς. Ο προϊστάμενος υπουργός Ντανίλο Τονινέλι (5 Αστέρια) ζήτησε αμέσως την παραίτησή του. Στο μεταξύ, έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βασισμένη σε όλες τις πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις, προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές, με ποσοστό 24%. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλιστές με 19,8% και στην τρίτη οι Φιλελεύθεροι με 10%. Ωστόσο, οι δύο ευρωσκεπτικιστικοί σχηματισμοί, ENF και EFDD, σημειώνουν άνοδο και αναμένεται να κυμανθούν αθροιστικά γύρω στο 14,3%. Στη Βρετανία, αν τελικά συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να αναδειχθεί πρώτη δύναμη το αντιευρωπαϊκό Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, με ποσοστό γύρω στο 27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή