Οι ακραίες πυρκαγιές απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση

Οι ακραίες πυρκαγιές απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η φωτιά θα σε “χτυπήσει” πάντα στα αδύνατά σου σημεία. Γι’ αυτό είναι καλό να τα γνωρίζεις». Ο Αλμπερτ Σιμεόνι, επικεφαλής της σχολής Μηχανικών Πυροπροστασίας στο Πολυτεχνείο Worcester στη Μασαχουσέτη, εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές που έπληξαν την Καλιφόρνια, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, θα πολλαπλασιαστούν. Η προσέγγισή μας πρέπει να αλλάξει, επισημαίνει, υποστηρίζοντας ότι τα συμβατικά μέσα πυρόσβεσης θα αποδεικνύονται ολοένα και πιο αναποτελεσματικά.

Ο Αλμπερτ Σιμεόνι ήταν επικεφαλής ομάδας Ελλήνων, Αμερικανών και Πορτογάλων επιστημόνων, που βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (με τη βοήθεια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής) για να συζητήσουν με Ελληνες ειδικούς και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής τις νέες προκλήσεις των δασικών πυρκαγιών. Η ιδέα για τη συνεργασία αυτή ξεκίνησε από τους Ελληνες και Ελληνοαμερικανούς σπουδαστές της σχολής. «Το Πολυτεχνείο του Worcester είναι ένα από τα λίγα στις ΗΠΑ που προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές στην πυροπροστασία. Πολλοί από τους φοιτητές μας είναι Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής και μας προέτρεψαν να μοιραστούμε τη γνώση μας με τους Ελληνες ειδικούς», λέει ο κ. Σιμεόνι.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 29 αξιωματικοί της πυροσβεστικής. «Σε όλο τον πλανήτη καταγράφουμε αύξηση των “ακραίων” πυρκαγιών, που οφείλονται σε ειδικές καιρικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή. Αυτό αποτελεί πλέον και το αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε όλο τον πλανήτη, πώς να διαχειριστείς καλύτερα αυτές τις καταστάσεις. Οι πτυχές είναι πολλές: από το ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις σου, έως το πώς θα διαχειριστείς τον πληθυσμό που βρίσκεται στην περιοχή που απειλείται και τι θα κάνεις αν παγιδευτεί. Η ανταλλαγή εμπειριών σε αυτό τον τομέα ανάμεσα σε ειδικούς από διαφορετικές χώρες είναι πολύ χρήσιμη, καθώς δεν υπάρχει μια “συνταγή” για όλες τις περιστάσεις».

Ποια είναι η νέα επιστημονική γνώση στον τομέα των ακραίων πυρκαγιών; «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Δεν είναι μόνο η αύξηση των ακραίων πυρκαγιών, αλλά και του πληθυσμού των περιοχών που κατοικεί κοντά ή μέσα σε δάση. Η φωτιά θα έρθει και θα σε “χτυπήσει” πάντα στα αδύνατά σου σημεία. Γι’ αυτό είναι καλό να τα γνωρίζεις. Πρέπει να τα εντοπίσεις έγκαιρα, να κάνεις έναν στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να αιφνιδιαστείς όσο το δυνατόν λιγότερο. Ομως οι ακραίες πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται όπως παλιά. Τα φαινόμενα αυτά είναι τόσο μεγάλα, που ποτέ δεν θα έχεις αρκετά μέσα για να τα διαχειριστείς. Οσα ελικόπτερα ή οχήματα κι αν αγοράσεις, κάποια στιγμή δεν θα είναι αρκετά. Δεν είναι καν θέμα μόνο πυροσβεστικών δυνάμεων. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, με την ενεργό συμμετοχή και της κοινωνίας, αφού η πυρκαγιά επηρεάζεται από το πώς διαχειρίζεται και φροντίζει ο καθένας μας την περιουσία του, πώς και πού έχουμε χτίσει».

Επίσκεψη στο Μάτι

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες επίσκεψη και στο Μάτι. «Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς συνέβη η καταστροφή, μιλώ με τους Ελληνες ειδικούς για να μάθω», λέει ο Αλμπερτ Σιμεόνι. «Εχω εντυπωσιαστεί με το υψηλό επίπεδο ικανότητας των αξιωματικών της Πυροσβεστικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή