Η ελεύθερη πτώση της ελληνικής πάλης

Η ελεύθερη πτώση της ελληνικής πάλης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταπριλιά του 2003, «Καθημερινή»: «ΠΑΛΗ: Ηρεμα θα γίνουν οι αλλαγές στην ελληνική ομοσπονδία. Κατά πληροφορίες μας, ο πρόεδρος, Θοδωρής Χαμάκος, θα παραιτηθεί συντόμως και θ’ αναλάβει ο εκλεκτός της Ν.Δ., Θόδωρος Συνοδινός. Δείγμα ότι και στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω” και η Ν.Δ. θα επικρατήσει στις εκλογές».

Ηταν ένα ψέμα… προφητικό. Τον Μάιο ο Θ. Χαμάκος καταψηφίστηκε στη γενική συνέλευση (Γ.Σ.) και αποχώρησε. Πρόεδρος ανέλαβε ο παλαιός σπουδαίος παλαιστής, Γιώργος Ποζίδης. Από τότε άρχισε πολυετής σειρά αγώνων μ’ έπαθλο τις… καρέκλες και συνέπεια –σε συνδυασμό με την μετέπειτα οικονομική κρίση– την αγωνιστική κατακρήμνιση του αθλήματος. Το φθινόπωρο του 2004, με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση πλέον, ο… Θ. Συνοδινός ψηφίζεται πρόεδρος! Η επιβεβαίωση της… προφητείας. Ανατρέπεται, αργότερα, εκ των έσω και την προεδρία αναλαμβάνει ο Αντώνης Τσαμεσίδης. Ακολουθεί ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος. Τον διαδέχεται ο 4ος σε Ολυμπιακούς, Κώστας Θάνος, ανατρέποντάς τον. Παραιτείται τον Μάιο του 2016, για «προσωπικούς λόγους» –στην πραγματικότητα, όμως, λόγω εμπλοκής με τη Δικαιοσύνη– και από τότε τύποις πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Τραμπάκουλας.

Ο, προς το παρόν, τελευταίος γύρος άρχισε στη Γ.Σ. του 2017, κατέληξε στα δικαστήρια και τη λύση καλείται να δώσει ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, καθότι ο ΓΓΑ, Ιούλιος Συναδινός αρνήθηκε να εφαρμόσει τους νόμους. Τότε, από τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας (ΕΛΟΠ) δόθηκε το δικαίωμα σε 19 συλλόγους, που εστερούντο ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, να μετάσχουν στη Γ.Σ. Τελικά, πήραν μέρος και ψήφισαν οι 15. Κατόπιν τούτου, το σωματείο, Καπετάν Ιωάννης Λιάπης, ζήτησε από τον ΓΓΑ και τον υφυπουργό Αθλητισμού την έκπτωση των μελών της διοίκησης, διότι παρέβησαν τον αθλητικό νόμο. Ο ΓΓΑ απάντησε ότι της έκδοσης διαπιστωτικής πράξης έκπτωσης, έπρεπε να προηγηθεί δικαστική απόφαση. Το σωματείο προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που αποφάνθηκε ότι αρμόδιος για την έκδοση της πράξης είναι ο ΓΓΑ. Καλεί δε, τον υφυπουργό να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε ο ΓΓΑ να την εκδώσει.

Δυστυχώς, αντί να παλεύουν οι παλαιστές, παλεύουν οι παράγοντες. Οι επιτυχίες των πολλών τελευταίων ετών είναι ελάχιστες. Σχεδόν αποκλειστικά δε, σε μικρές ηλικίες, αλλά χωρίς συνέχεια. Στο πρόσφατο πρωτάθλημα Ευρώπης οι 13 αθλητές μας σημείωσαν 2 νίκες και 14 ήττες. Στους Ολυμπιακούς του 2016 η πάλη εκπροσωπήθηκε μόνο με τη Μαρία Πρεβολαράκη. Και αν δεν είχαν μπει στο πρόγραμμα των Αγώνων από το 2004 οι γυναίκες, η Ελλάς θ’ απουσίαζε από τη μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση.

Τα ενεργά σωματεία έχουν μειωθεί δραματικά. Αρα, και η δεξαμενή των αθλητών. Για να επανέλθει το «άθλημα των Ολυμπιονικών» στον δρόμο των επιτυχιών, απαιτείται νέος σχεδιασμός εξαρχής, να δοθούν κίνητρα στους προπονητές και στα σωματεία και μόνιμη εθνική ομάδα. Τα οικονομικά δεδομένα, βεβαίως, δεν επιτρέπουν πολλά. Αλλά και η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει συνέχιση της ίδιας πορείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή