Κάννες με σταρ και… απόντες

Κάννες με σταρ και… απόντες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για την έναρξη του πιο λαμπερού από τα ετήσια κινηματογραφικά φεστιβάλ. Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Κρουαζέτ (14-25/5) να έχει μάλλον παραχωρήσει τα πρωτεία, ως προς τη σημασία των ταινιών της, στη Βενετία, εν μέρει και λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης με το Netflix, ωστόσο οι Κάννες αποτελούν πάντα προορισμό μεγάλων σταρ αλλά και σπουδαίων δημιουργών του σινεμά. Τέτοιοι θα υπάρχουν αρκετοί και φέτος, όπως φαίνεται από τη σύνθεση του διαγωνιστικού τμήματος που έγινε γνωστή χθες.

Φυσικά ήδη γνωρίζαμε για τον Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος ετοιμάζει ζόμπι… «εισβολή» στην πρεμιέρα, ανοίγοντας το φεστιβάλ με το πολυαναμενόμενο –και γεμάτο σταρ ηθοποιούς– «The Dead Don’t Die», το οποίο βρίσκεται κανονικά εντός συναγωνισμού για τον Χρυσό Φοίνικα. Το μεγάλο βραβείο θα διεκδικήσει ακόμα ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος, μετά την «Julieta» (2016), επιστρέφει με το «Pain and Glory», ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό δράμα, που έχει ως πρωταγωνιστή του έναν σκηνοθέτη. Το ίδιο θα κάνει και ο Τέρενς Μάλικ με το «A Hidden Life», το οποίο εμπνέεται από μια ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο Κεν Λόουτς θα βρίσκεται κι εκείνος στο φεστιβάλ με το «Sorry We Missed You», για να ασχοληθεί με την (επίκαιρα ενδιαφέρουσα) σύγχρονη Βρετανία.

Τα γνωστά ονόματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Οι αδελφοί Νταρντέν, δύο φορές νικητές της κορυφαίας διάκρισης στις Κάννες, θα είναι και φέτος εκεί με το «Young Ahmed», μια μυθοπλαστική μελέτη πάνω στη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση των νέων, ενώ ο πολυπράγμων Ξαβιέ Ντολάν επανέρχεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός στο «Matthias and Maxime».

Σχεδόν εξίσου με τις παρουσίες, πάντως, στη συζήτηση μπαίνουν και οι απόντες του φεστιβάλ. Πρώτος και καλύτερος, ο Κουέντιν Ταραντίνο, του οποίου το «Once Upon a Time in Hollywood» είχε προαναγγελθεί ως κεντρική ατραξιόν, δεν θα βρεθεί ωστόσο στις Κάννες, αφού ο Αμερικανός δημιουργός δεν προλαβαίνει να το ολοκληρώσει εγκαίρως. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το καινούργιο φιλμ («The Truth») του περυσινού νικητή Χιροκάζου Κόρε-Εντα, όπως και με το πολυδιαφημισμένο «Ad Astra», όπου πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ. Και βέβαια υπάρχει και η υπόθεση… Netflix. Η συνεχιζόμενη από πέρυσι διαμάχη της διαδικτυακής πλατφόρμας με το φεστιβάλ θα κρατήσει και φέτος μακριά από την Κρουαζέτ ταινίες όπως το «The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε και το «Laundromat» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, οι οποίες θα παρουσιαστούν πιθανότατα κατευθείαν στο Φεστιβάλ Βενετίας, στα τέλη του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή