Εισήγηση για άρση ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά

Εισήγηση για άρση ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας, έπειτα και από σχετικό δικό τους αίτημα, για τους Ανδρ. Λοβέρδο και Μ. Σαλμά αποφάσισε χθες να εισηγηθεί στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία των μελών της, κατά τρόπον που εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς το κατά πόσον συνάδει θεσμικά με το εύρος των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης Επιτροπής, ενίσχυσε το «τείχος προστασίας» που οι Π. Πολάκης και Π. Καμμένος έστησαν προκειμένου να μην αρθεί και η δική τους ασυλία, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ως γνωστόν, κατόπιν σχετικού εισαγγελικού αιτήματος και για διαφορετικές υποθέσεις, η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε χθες προκειμένου –σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής– να εισηγηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία, που σήμερα καλείται να ψηφίσει, υπέρ ή κατά της αποδοχής του εισαγγελικού αιτήματος. Ο κ. Λοβέρδος προσήλθε στη συνεδρίαση και δήλωσε ότι επιθυμεί την άρση της ασυλίας του, για να αποκαλυφθεί η σκευωρία όσον αφορά τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis. Ανάλογη στάση τήρησε και ο κ. Σαλμάς, ο οποίος ελέγχεται για υπόθεση διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων. Στην ίδια συνεδρίαση προσήλθε και ο κ. Πολάκης, τον οποίο έχει μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν συμφωνεί με την άρση της ασυλίας του επικαλούμενος το επιχείρημα ότι είναι υπουργός και βρίσκεται σε πολιτική αντιπαράθεση με τον μηνυτή του. Ως εκ τούτου, είπε, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εις βάρος του η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανάλογο επιχείρημα φέρεται να επικαλέστηκε και ο κ. Καμμένος, μέσω υπομνήματός του. «Δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από την υπουργική τους ιδιότητα και να συκοφαντούν. Είναι υπουργικό “καθήκον” η συκοφαντία και για να εκδικαστεί η μήνυση πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;», σχολίασαν βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Πιάσαμε τον κλέφτη και αυτός μας έκανε μήνυση γιατί τον βρίσαμε», φέρεται να σχολίασε ο κ. Πολάκης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν την επιχειρηματολογία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του πρώην συγκυβερνήτη, και με χειρισμό που ελέγχεται για το κατά πόσον είναι συμβατός με τον Κανονισμό, αποφάσισαν οι δύο συγκεκριμένες υποθέσεις να μην εισαχθούν προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας εκ του Κανονισμού «συντάσσει Εκθέσεις προς τη Βουλή επί αιτήσεων άρσεως ασυλίας βουλευτών». Με άλλα λόγια εισηγείται και δεν επιλέγει ποιες θα εισαχθούν ή όχι σε μια τέτοια συζήτηση στην Ολομέλεια. Ωστόσο, χθες έγινε η επιλογή και σήμερα η εθνική αντιπροσωπεία δεν θα ασχοληθεί με τις υποθέσεις πολιτικών που έχουν ή είχαν σχέση με την κυβερνώσα πλειοψηφία.

Ως γνωστόν, αν σήμερα αποφασιζόταν η άρση της ασυλίας για Πολάκη-Καμμένο, η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να προχωρήσει σύντομα την έρευνα. Τώρα, με την επίκληση του προαναφερθέντος νόμου θα πρέπει να υπάρξει αίτημα τουλάχιστον 30 βουλευτών, να συνεδριάσει η Βουλή, να ληφθεί απόφαση με την απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών για τη συγκρότηση «προανακριτικής», να συνεδριάσει η ειδική αυτή επιτροπή, να εισηγηθεί στην Ολομέλεια και να οδηγηθεί η υπόθεση σε ειδικό δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή