Ο R2-D2 θα κουβαλάει τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας

Ο R2-D2 θα κουβαλάει τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σαράντα χρόνια από την προβολή της ταινίας «Πόλεμος των Αστρων», όταν το θρυλικό ρομπότ R2-D2 παρέδιδε μήνυμα από την πριγκίπισσα Λέια, γαλλικός όμιλος σούπερ μάρκετ αποφάσισε να αξιοποιήσει τα ρομπότ για τη μεταφορά αγορών σε πελάτες του στο Παρίσι.

Η αλυσίδα Franprix θα εγκαινιάσει τις δοκιμές των νέων αυτών ρομπότ στους δρόμους του 13ου δημοτικού διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, με τις δοκιμές του πρωτοποριακού προγράμματος να αναμένεται να διαρκέσουν ένα χρόνο. «Το ρομπότ αυτό θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων. Η παράδοση κατ’ οίκον είναι κρίσιμη, καθώς αυτή εδραιώνει τη σχέση εμπόρου – πελάτη», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της Franprix Ζαν-Πιερ Μοσέ, που επισημαίνει ότι η καινοτόμος υπηρεσία θα είναι δωρεάν.

Τα ηλεκτρικά ρομπότ-οχήματα θα διαθέτουν δύο μεγάλους ελαστικούς τροχούς, αποθηκευτικό χώρο όγκου 30 ή 40 λίτρων και θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με ταχύτητα έως 25 χλμ. την ώρα. Στις αρχικές δοκιμές, η Franprix θα χρησιμοποιεί το ρομπότ εντός του καταστήματος, ως βοηθό του πελάτη, με την υπηρεσία να απευθύνεται κυρίως σε άτομα μειωμένης κινητικότητας και ηλικιωμένους. Σε δεύτερη φάση, όταν ο πελάτης θα πιέζει το κουμπί «Ακολούθησέ με», το ρομπότ θα καταγράφει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του πελάτη και θα τον ακολουθεί με τα ψώνια του μέσα στο κατάστημα, αλλά και στον δρόμο, μέχρι να φθάσει στην πόρτα του διαμερίσματός του.

Στην πρώτη φάση των δοκιμών, το ρομπότ δεν θα βγαίνει μόνο στον δρόμο, αλλά θα παρακολουθείται διακριτικά από χειριστή, καθώς η Franprix δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη άδεια αυτόνομης κίνησης των ρομπότ στους δρόμους του Παρισιού. Η άδεια αυτή απαιτεί την ψήφιση ειδικής τροπολογίας από την Εθνοσυνέλευση, κάτι το οποίο ο κ. Μοσέ ελπίζει να γίνει σύντομα. Στο μέλλον, η Franprix ελπίζει ότι οι πελάτες των καταστημάτων της θα μπορούν να παραγγέλνουν τα ψώνια τους μέσω Διαδικτύου, με το συμπαθητικό ρομπότ να αναλαμβάνει την παράδοσή τους στην κατοικία του χρήστη, ο οποίος θα ειδοποιείται για την ώρα άφιξης μέσω μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο. Το μήνυμα θα περιλαμβάνει και κωδικό, με τον οποίο ο πελάτης θα μπορεί να ξεκλειδώσει τον αποθηκευτικό χώρο του ρομπότ για να ανακτήσει τα ψώνια του.

Η Franprix, με κέρδη 1,6 δισ. ευρώ το 2018 από το δίκτυο 900 καταστημάτων της, δεν είναι η μόνη που πειραματίζεται με τέτοιο σύστημα. Πέρυσι, η αμερικανική Kroger εγκαινίασε σύστημα αυτοματοποιημένης παράδοσης με αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό, στην πόλη Σκοτσντέιλ της Αριζόνας. Εχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη φάση δοκιμών στην Αριζόνα, η αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης του πρωτοποριακού συστήματος στο Χιούστον του Τέξας. Στη Βρετανία, οι Tesco και Co-op δοκιμάζουν εξάτροχο ρομπότ παράδοσης αγορών στην κωμόπολη Μίλτον Κινς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή