Επενδύσεις 27 δισ. σε αιολικά πάρκα στην Ευρώπη το 2018

Επενδύσεις 27 δισ. σε αιολικά πάρκα στην Ευρώπη το 2018

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 65 δισ. ευρώ έφτασαν το 2018 οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 27 δισ. ευρώ αφορούν νέα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη σε στεριά και θάλασσα. Οσον αφορά τις επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα σε ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης, αυτές ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 16,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 40% όλων των συναφών επενδύσεων στην Ευρώπη για το 2018. Με τα δεδομένα αυτά, όπως προβλέπουν αναλυτές του κλάδου, οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ το διάστημα 2019-2021. Το κόστος επένδυσης ανά μεγαβάτ για τις τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται έχει ελαττωθεί δραστικά από το 2015 έως το 2018. Ωστόσο, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών και για το ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ακόμη δεν έχουν καταρτίσει τα σχέδια για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2030, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Τάσεις

Οπως αναφέρεται στην ετήσια κλαδική έκθεση της WindEurope για τις επενδυτικές και χρηματοδοτικές τάσεις (Financing and Investment Trends), το ύψος των επενδύσεων του 2018 (27 δισ. ευρώ) δεν διαφέρει από τα ποσά που επενδύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η απόδοση έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής, ειδικά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα 27 δισ. ευρώ θα συντείνουν σε νέα παραγωγική ικανότητα 16,7 γιγαβάτ, που θεωρούνται ρεκόρ. Η παραγωγή 1 μεγαβάτ από νέες χερσαίες εγκαταστάσεις σήμερα απαιτεί μόνον 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2 εκατ. ευρώ το 2015. Στην περίπτωση των νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, για να παραχθεί 1 μεγαβάτ απαιτείται χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ, εν συγκρίσει με τα 4,5 εκατ. ευρώ το 2015.

Επί της συνολικής παραγωγικής ικανότητας των 16,7 γιγαβάτ που θα προέλθει από τις νέες επενδύσεις του 2018, τα 12,5 γιγαβάτ αφορούν ηπειρωτικά πάρκα και τα 4,2 γιγαβάτ υπεράκτια. Πέρυσι ελήφθησαν αποφάσεις για να κατασκευαστούν 190 αιολικά πάρκα σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 35% αναπτύσσεται σε χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης. Ειδικά η Βρετανία εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος επενδυτής κυρίως σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Σουηδία, όπως αναφέρεται στην έκθεση Financing and Investment Trends της WindEurope. Αναφορικά τώρα με τις επενδύσεις στη νότια, την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, αυτές αντιστοιχούσαν μόλις στο 4% του συνόλου, αν και η Ισπανία και η Πολωνία έκαναν αυξημένες τοποθετήσεις την περασμένη χρονιά.

Πέραν, λοιπόν, της χρηματοδότησης νέων υπεράκτιων και χερσαίων αιολικών πάρκων στη Γηραιά Ηπειρο, κεφάλαια τοποθετήθηκαν και στην απόκτηση εγκαταστάσεων, είτε επρόκειτο για έργα υπό εξέλιξη είτε για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια. Οσο περνούν τα χρόνια και ωριμάζει ο κλάδος και γίνεται περισσότερο ανταγωνιστικός, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, ειδικά από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προσελκύονται και αναλαμβάνουν ρόλο συνεταίρου σε έργα. Οσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αποκτούν έναντι της δραστηριότητας αυτής τόσο μπορούν να αποτιμήσουν ακριβέστερα το ρίσκο και να τοποθετήσουν σε πιο πρώιμη φάση χρήματα στο εκάστοτε έργο. Επιπροσθέτως, όσοι ασχολούνται με την κατασκευή των πάρκων χρηματοδοτούν ολοένα και συχνότερα τις σχετικές εργασίες με πίστωση. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στην αιολική ενέργεια έχουν αναπτυχθεί νέα επιχειρηματικά και ιδιοκτησιακά μοντέλα, γεγονός που διευκολύνει την προσέλκυση διαφόρων ειδών χρηματοδοτών, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι θεσμικούς επενδυτές και κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν πιστώσεις για την παραγωγή, προαγωγή της αιολικής ενέργειας και τις εξαγωγές της – κι αυτό προσφέρει πολλές εναλλακτικές και ευκαιρίες χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή