Κρήτη: 75χρονος φορολογούμενος βρέθηκε με 3 δισ. χρέος στην εφορία

Κρήτη: 75χρονος φορολογούμενος βρέθηκε με 3 δισ. χρέος στην εφορία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρέος προς την εφορία που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ εμφανίζεται να έχει ένας 75χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης, με την οικογένεια του να έχει εμπλακεί σε μια πρωτοφανή ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ekriti.gr, όταν τα παιδιά του 75χρονου Γιάννη Βέργη προσπάθησαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα για τον πατέρα τους, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι κατάκοιτος, διαπίστωσαν πως το ΑΦΜ του έχει μπλοκαριστεί λόγω οφειλής στην ΔΟΥ Ηρακλείου.

«Ξέραμε πως ο πατέρας μας είχε ένα αρρύθμιστο χρέος από παλαιότερη εποχή, γύρω στα 8.000 ευρώ και φανταστήκαμε πως αυτό ήταν που δημιουργούσε το πρόβλημα» λέει στο ekriti ο γιος του 75χρονου.  

Στηγ συνέχεια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο ίδιος αναζήτησε στα αρχεία της εφορίας το ακριβές ύψος της οφειλής του πατέρα του και διαπίστωσε έκπληκτος πως το οφειλόμενο ποσό ήταν 2.934.702.861,33 ευρώ.

Οι υπάλληλοι της εφορίας επιβεβαίωσαν πολύ γρήγορα πως πρόκειται για λάθος,ωστόσο η περιπέτεια της οικογένειας δεν σταμάτησε εκεί.

Τα μέλη της οικογένειας, επί τουλάχιστον πέντε μήνες δεν μπορούν να πάρουν την φορολογική ενημερότητα για τον πατέρα τους καθώς όπως τους ενημέρωσαν, δεν αρκούσε μόνο η διαπίστωση του λογιστικού λάθους. Θα έπρεπε όλες οι φορολογικές υπηρεσίες της χώρας να διαπιστώσουν όντως ότι πρόκειται περί λάθους,

Το  θέμα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έφτασε μέχρι την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία ζήτησε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τελωνεία. Υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων, Διεύθυνση Εισπράξεων, Διεύθυνση Εσόδων κτλ) να πιστοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατό να υφίσταται τέτοιο χρέος σε ένα και μόνο φυσικό πρόσωπο.

Ο γιος του συνταξιούχου έφτασε μέχρι την Αθήνα για να βρει το δίκιο του. Αν και σε κάθε επαφή με τις φορολογικές αρχές αναγνωριζόταν πως πρόκειται για λάθος, εντούτοις κανείς δεν ήξερε να του πει πότε θα αποδεσμευτεί η φορολογική ενημερότητα του πατέρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, το λάθος προέκυψε από την αυτόματη εισαγωγή ψηφίων στα κενά κελιά της ηλεκτρονικής φόρμας οφειλών, ειδικά για τους παλαιούς φορολογούμενους. Συνηθιζόταν σε εγγραφές που ήταν κενές, το σύστημα να βάζει από μόνο του… εννιάρια, λέει άνθρωπος που ξέρει επί χρόνια τη λειτουργία των τερματικών της εφορίας. (εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός εγγράφου που πιστοποιεί το χρέος του κ. Βέργη είναι 999999 ενώ η ημερομηνία βεβαίωσης είναι… 1/1/1900).  Προφανώς και στο  κελί του οφειλόμενου ποσού υπήρχε ομοίως μια σειρά από εννιάρια. Με την εφαρμογή όμως του taxis και την αλλαγή από δραχμές σε ευρώ, πιθανώς από αβλεψία κάποιου υπαλλήλου τα εννιάρια αυτά θεωρήθηκαν ως πραγματική οφειλή η οποία κατόπιν μετατράπηκε σε ευρώ. Επί του ποσού που προέκυψε άρχισαν να λογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις (πιθανότατα από την 1/1/1900) οπότε έφτασε στο εξωφρενικό ποσό των τριών δισ.

Το ekriti.gr αναφέρει ότι λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ ο κ. Βέργης ειδοποιήθηκε προφορικά καταρχήν πως το θέμα έχει διευθετηθεί και πως ο πατέρας του θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα εφόσον ρυθμίσει το παλαιότερο (υπαρκτό) χρέος της τάξης των 8.000 ευρώ, για το οποίο ήταν ήδη ενήμερος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή