Το Κονκλάβιο (19/04/19)

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μένει ο Πάιατ

Οι πιο μυημένοι το υποψιάζονταν ήδη: από τον «αέρα» με τον οποίο κινείται ο Τζέφρεϊ Πάιατ και από τον τρόπο με τον οποίο μιλούν γι’ αυτόν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην Ουάσιγκτον. Ε, λοιπόν, ισχύει: Ο Πάιατ όχι μόνο δεν ετοιμάζεται να φύγει στο τέλος του καλοκαιριού, όταν και ολοκληρώνεται επισήμως η θητεία του στην Αθήνα. Αλλά πήρε παράταση για το 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται ανάμεσά μας και μετά τις εκλογές, δηλαδή και με την επόμενη κυβέρνηση.

Γέφυρες…

Ισως να είναι αυτός ο λόγος που οι νεοδημοκράτες, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στη συνάντηση με τον Πάιατ, δεν έμειναν με την αίσθηση ενός διπλωμάτη που ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Αλλά μάλλον με την εικόνα ενός επαγγελματία που οφείλει να κάνει τη δουλειά του και με τη σημερινή και με την αυριανή κυβέρνηση. Και το δεύτερο σκέλος ήταν το βασικό σκεπτικό πίσω από τη χθεσινή συνάντηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πάιατ.

Θυμίζω, εξάλλου, ότι από τις αρχές του 2018 κι έπειτα συνέβησαν πολλά, τα οποία, για να το θέσω ευγενικά, δημιούργησαν καχυποψία στον άξονα Πειραιώς-Παναγή Κυριακού, εξ ου και η χθεσινή συνάντηση – ο Πάιατ συνοδευόταν από το νούμερο 2, αλλά και υψηλόβαθμους συμβούλους της πρεσβείας, ενώ από την πλευρά της Ν.Δ. συμμετείχαν οι δύο αντιπρόεδροι Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, και οι τομεάρχες Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, Πολιτισμού Ο. Κεφαλογιάννη, Υγείας Β. Οικονόμου και Ενέργειας Κ. Σκρέκας – εκτός από σημασία, έχει και έντονους συμβολισμούς.

Τι συζήτησαν

Συζητήθηκαν πολλά, αλλά κυρίως η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η υγεία. Οι νεοδημοκράτες τόνισαν τη σημασία που δίνει η Ν.Δ. σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση στη διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Πληροφορούμαι δε ότι ο Κουμουτσάκος κατέθεσε σχετικά και κάποιες πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Ο δε Χατζηδάκης επανέλαβε την άποψη του Μητσοτάκη ότι οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης είναι αυτές που θα αλλάξουν το οικονομικό κλίμα και θα φέρουν επενδύσεις. Για να μην το κουράζω, το κλίμα ήταν καλό και υπήρχε μια αίσθηση… bonding, η οποία ξόρκισε και το επίμαχο δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα».

Εδώ οι καλοί εκβιασμοί

Εχω την εντύπωση ότι το παζάρι –για να μην πω συνδιαλλαγή– έχει φθάσει πλέον σε νέα επίπεδα. Πώς σας φαίνεται, ας πούμε, μια συνδιαλλαγή που θυμίζει εκβιασμό πεζοδρομιακού τύπου «αν δεν δεχθείς το νομοσχέδιο, δεν θα σου φτιάξω Νομική Σχολή;». Και όμως. Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες από πρυτάνεις για το νομοσχέδιο-σκούπα του Κώστα Γαβρόγλου, οι οποίες προφανώς έχουν φτάσει στα αυτιά της Πειραιώς. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που η Ν.Δ. ετοιμάζεται να το κάνει Κούγκι έναντι του Γαβρόγλου, ο οποίος βιάζεται να το ψηφίσει με διαδικασίες-εξπρές τη Μεγάλη Τρίτη. Υποψιάζομαι ότι σκέφτεται πως θα πέσει στα μαλακά λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Για να μην σας πω ότι βιάζεται, ώστε στα μηχανογραφικά των Πανελλαδικών να έχουν ενταχθεί τα νέα τμήματα. Δεν νομίζω ότι θα περάσει εύκολα και είναι και άγιες μέρες.

Των άκρων

Ή του ύψους ή του βάθους. Αναφέρομαι στις συνεδριάσεις του ΕΣΕΠ: επί των ημερών του Νίκου Κοτζιά ήταν σπάνιες – η τελευταία έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο και από αυτήν είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. Η περίπτωση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι το άλλο άκρο. ΕΣΕΠ τον Δεκέμβριο, ΕΣΕΠ τον Φεβρουάριο, ΕΣΕΠ σήμερα. Τέτοιο οίστρο ενημέρωσης των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης έχει ο υπουργός Εξωτερικών, ώστε όρισε σήμερα ειδική συζήτηση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Πού το θυμήθηκε; Εκκρεμεί μια συζήτηση που δεν έγινε ποτέ επί Κοτζιά, αφού η Ν.Δ. αποχώρησε, και δεν αποκλείω να θέλει να κατεβάσει τώρα νομοθετική πρωτοβουλία.

Νέος οργανισμός

Ετοιμο ακούω ότι είναι και το νομοσχέδιο για τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ. Ναι, αυτό που είχε φέρει ο Κοτζιάς και είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Οχι μόνο διότι περίπου όριζε τον υπουργό Εξωτερικών σε στάτους Μέτερνιχ. Αλλά και επειδή έδινε τη δυνατότητα αναβάθμισης του χρήσιμου και συμπαθούς κλάδου των εμπειρογνωμόνων σε επίπεδο πρέσβη. Μαθαίνω ότι κατόπιν σχετικής διαβούλευσης, το νομοσχέδιο βελτιώθηκε και παίρνει τον δρόμο του.

Σόμμερ και Σάμερ

Μία είναι η είδηση της χθεσινής μέρας και οφείλω να σας τη μεταφέρω: Ο Κώστας Σόμμερ κατεβαίνει υποψήφιος στις ευρωεκλογές με την Ενωση Κεντρώων. Τώρα είναι που οι κάλπες της 26ης Μαΐου θα εκτοξευθούν σε… νέα ύψη. Θυμίζω ότι ο Σόμμερ έλαμψε ως Σφακιανός με ξανθή κόμη («Σήφης») στο σίριαλ της «Αγάπης μαχαιριά». Δεν ξέρω αν θα λάμψει ως υποψήφιος ή ως ευρωβουλευτής. Οι φήμες, όμως, λένε ότι είχε σνομπάρει το ΚΙΝΑΛ σε σχετική κρούση, λέγοντας ότι πρώτα ήθελε να διερευνήσει αν θα τον κατέβαζε ευρωβουλευτή η Ν.Δ. (!). Πάντως, μη φανταστείτε ότι το ΚΙΝΑΛ το έβαλε μαράζι. Εχει, εξάλλου, δικό του «Σάμερ». Τον Σάμερ Αθανάσιο Αμάρι, ακτινολόγο στο επάγγελμα, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος στον Τύρναβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή