Αμφιθυμία στην κάλπη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 100 εκατομμύρια αγγίζει ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στην Ε.Ε. σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα βρίσκεται σε «κατάσταση μάλλον έντονης αστάθειας, παρά πόλωσης» έδειξε η έρευνα που διενεργήθηκε σε 14 χώρες· περισσότεροι από τους μισούς (το 57%) δεν είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν και από αυτούς το 70% δεν είναι υπέρ συγκεκριμένου κόμματος. Κινούνται «μέσα σε βαθιά σύγχυση, προς πάσα κατεύθυνση, μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, μεταξύ λαϊκισμού και παλαιοκομματισμού».

Τι προκαλεί αυτήν την αμφιταλάντευση, την αμφιθυμία, την πολιτική ραθυμία; Οι ανεπαλήθευτοι «θεοί»; Οι αυξημένες αβεβαιότητες; Το τέλος των μεγάλων αφηγήσεων; Η παραίτηση μπροστά στην αδυναμία των κυβερνήσεων να λύσουν μεγάλα ζητήματα; Η παραδοχή της μικρής μας γνώσης για τα αίτια, τον χαρακτήρα, το εύρος της κρίσης; Το παράταιρο, ελάχιστα κατανοητό, ανοχύρωτο κοινωνικό μας σύμπαν; Πάντως, το βέβαιο είναι ότι τη σύγχυση επιτείνουν η πλημμυρίδα ανεξέλεγκτων πληροφοριών και ο κατακλυσμός εύκολων συμπερασμάτων που συρρικνώνουν τη δυνατότητα για αυτοσυγκέντρωση, μεθοδικό συλλογισμό, αφοσίωση στο νόημα των πραγμάτων, προσεκτική ακρόαση διαφορετικών φωνών.

Τι κι αν δεν είναι οι αναποφάσιστοι μια ομοιογενής «φυλή» ψηφοφόρων… Διότι είναι πολλών κατηγοριών. Απογοητευμένοι ψηφοφόροι· οργισμένοι ψηφοφόροι, ανέτοιμοι να ομολογήσουν την εκλογική μεταστροφή τους· άτομα με ευκρινή ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που έχουν αποκλείσει επιλογές αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μία (στις ευρωεκλογές οι αναποφάσιστοι αμφιρρέπουν μεταξύ μικρών και μεγάλων κομμάτων, στις εθνικές μεταξύ μεγάλων κομμάτων)· πολίτες που πιστεύουν ότι για την αλλαγή ένα κόμμα δεν αρκεί· άτομα που αδυνατούν να διαχωρίσουν τις δυνάμεις που καταποντίζουν από εκείνες που ανασυγκροτούν.

Ολοι μαζί αποτελούν ένα ρευστό σώμα, που δεν κρίνει το αποτέλεσμα (συνήθως μοιράζονται σε όλο το πολιτικό φάσμα), όμως καθρεφτίζει καταστάσεις μελαγχολικές: εκτεταμένη πόλωση των πνευμάτων, αναιμική πολιτική βούληση, απροθυμία διατύπωσης συνειδητής κρίσης, μειωμένα αποθέματα ηθικής και πολιτικής σοφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή