Τι θα κρίνει τη συνέχιση της ανόδου στο Χ.A.

Τι θα κρίνει τη συνέχιση της ανόδου στο Χ.A.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, ύστερα από ένα δύσκολο και «ταραχώδες» 2018, διανύει τους καλύτερους σχεδόν τέσσερις μήνες από το 1999, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 26,92% από τις αρχές του έτους – τη δεύτερη καλύτερη επίδοση διεθνώς μετά το xρηματιστήριο της Κίνας.

Καθοριστική σε αυτήν την εντυπωσιακή πορεία του Χ.Α. είναι η συμβολή των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν καταγράψει ισχυρό ράλι της τάξης του 70% από τα ιστορικά χαμηλά του τραπεζικού δείκτη που σημειώθηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και μια διόρθωση δεν θα αποτελούσε έκπληξη, ωστόσο οι προοπτικές των τραπεζικών μετοχών για το μακροπρόθεσμο διάστημα είναι θετικές. Οπως τόνισε η Wood σε ανάλυσή της, οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις και για αυτό διατηρεί τη σύσταση «αγορά», ενώ η UBS υπογράμμισε πως η άποψη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντική στροφή, η αγορά είναι πλέον πιο θετική απέναντι στις λύσεις για τα NPEs και εκτιμά ότι οι πιθανότητες για την εφαρμογή τους είναι αυξημένες.

Με μόλις τέσσερις συνεδριάσεις να απομένουν έως το τέλος του μήνα (λόγω των αργιών του Πάσχα), ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας ανόδου για το Χ.Α. και όλα δείχνουν πως οι προϋποθέσεις να παραμένει η αγορά σε θετικό έδαφος και τον Μάιο υπάρχουν, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικοί καταλύτες οι οποίοι θα «θερμάνουν» ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων. Ηδη, η UBS αναβάθμισε πριν από μερικές ημέρες την Ελλάδα σε «overweight» στάση στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, λόγω του ισχυρού ράλι των ομολόγων και τη συνεχιζόμενη μείωση της απαισιοδοξίας γύρω από τη χώρα.

Εκτός από το γεγονός ότι οι εκλογές θεωρείται ότι θα ενισχύσουν τις προοπτικές της χώρας, υπάρχει ένα μπαράζ θετικών εξελίξεων που αποτιμούν οι επενδυτές.

Συγκεκριμένα, η αγορά αποτιμά νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (26 Απριλίου η αξιολόγηση της S&P και 3 Mαΐου η αξιολόγηση της DBRS), μέσα στον Μάιο αναμένεται ευρέως μια νέα έξοδος στις αγορές με πιθανή την έκδοση 7ετούς ομολόγου, η πρόωρη αποπληρωμή μέρους τον δανείων του ΔΝΤ καθώς και περαιτέρω θετικά νέα για τις τράπεζες, όπως η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για τα NPEs καθώς και η αναβάθμιση της Eurobank (ίσως και της Εθνικής) στους βασικούς δείκτες της MSCI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή