Μικρά κέρδη από τη νέα NAFTA αναμένουν οι ΗΠΑ

Μικρά κέρδη από τη νέα NAFTA αναμένουν οι ΗΠΑ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οφέλη από την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) είναι περιορισμένα για την αμερικανική οικονομία, καταλήγει επίσημη μελέτη στις ΗΠΑ. Θέτονται, ως εκ τούτου, ερωτήματα για το εάν η πρόθεση του Λευκού Οίκου να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους θα δώσει τελικά μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση της χώρας. Η επίσημη μελέτη συντάχθηκε από την αμερικανική επιτροπή διεθνούς εμπορίου (United States International Trade Commission) και θα τεθεί υπόψη του Κογκρέσου για να αποφασίσει εάν θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Από τη μελέτη αυτή προκύπτει, όμως, πως η νέα συμφωνία θα ενισχύσει το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 0,35% –μη συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού– ή κατά 68,2 δισ. δολάρια.

Εκτιμάται, παράλληλα, πως θα δημιουργηθούν μόνον 175.700 θέσεις εργασίας – δηλαδή λιγότερες από όσες καταγράφονται στην αμερικανική οικονομία μέσα σε έναν μήνα, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Εκτιμάται δε πως η νέα συμφωνία θα τονώσει σε μικρό βαθμό τη δραστηριότητα στη γεωργία, στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση. «Λαμβανομένου υπόψη τού μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με εκείνες του Καναδά και του Μεξικού, αλλά και της μείωσης των δασμολογικών και μη εμποδίων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των τριών χωρών, η επίδραση της συμφωνίας δεν θα είναι μεγάλη στις ΗΠΑ», αναφέρει η αμερικανική επιτροπή διεθνούς εμπορίου.

Οι επικριτές της νέας συμφωνίας δεν έχασαν την ευκαιρία για να σχολιάσουν τα ευρήματα της μελέτης. «Επιβεβαιώνεται αυτό που ήταν εξαρχής ξεκάθαρο – η NAFTA του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ήσσονος σημασίας αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας με πολύ λίγα οφέλη για τους Αμερικανούς εργαζομένους», σχολίασε ο Δημοκρατικός Ρον Γουάιντεν στους New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή