Εξαγωγές πετρελαίου μέσω Rosneft από τη Βενεζουέλα

Εξαγωγές πετρελαίου μέσω Rosneft από τη Βενεζουέλα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, πουλώντας πετρέλαιο μέσω του ρωσικού κολοσσού Rosneft έναντι μετρητών, σε μια περίοδο όπου οι πηγές εσόδων της λατινοαμερικανικής χώρας έχουν μειωθεί δραματικά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, έχει στηθεί ένα κόλπο μεταξύ της PDVSA, που είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, και της Rosneft, η οποία ουσιαστικά έχει αναλάβει ρόλο μεσάζοντα για να μπορεί να πωλεί η Βενεζουέλα πετρέλαιο στο εξωτερικό.

Το Reuters ανακάλυψε τιμολόγια της PDVSA από την πώληση πετρελαίου στη Rosneft. Ουσιαστικά, η PDVSA πωλεί απευθείας πετρέλαιο στη Rosneft σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς, λαμβάνοντας άμεσα το αντίτιμο αντί να αναμένει το σύνηθες χρονικό διάστημα των 30 με 90 ημερών για την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Βάσει των στοιχείων που απέκτησε το Reuters, ζητήθηκε από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως είναι η ινδική Reliance Industries, να πληρώσουν τη Rosneft για να αγοράσουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση Μαδούρο συζητεί με συμμάχους στη Μόσχα από τον Ιανουάριο για το πώς θα αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της PDVSA, που είναι ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Βενεζουέλας. Εξάλλου, η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί παράνομες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον εις βάρος της PDVSA στις αρχές του έτους. Η Rosneft, η οποία έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη Βενεζουέλα όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters. Σημειωτέον ότι η Ρωσία έχει δανείσει στη Βενεζουέλα σχεδόν 16 δισ. δολάρια από το 2006. Πληροφορίες θέλουν το δάνειο αυτό να αποπληρώνεται με πετρέλαιο ή την παραχώρηση μεριδίων σε επενδύσεις για την αξιοποίηση κοιτασμάτων. Το πετρέλαιο αναλογεί στο 90% των εξαγωγών πετρελαίου από τη Βενεζουέλα που είναι κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, αποτελώντας τη μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων.

Αν και ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ πως έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο κατά της Βενεζουέλας, τα προβλήματα της χώρας έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι παγιδευμένη σε ύφεση εδώ και χρόνια εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και της πολιτικής κατάστασης στη χώρα που έχει οδηγήσει τους πολίτες να ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης.

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις και να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα. Ενας από αυτούς ήταν να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στην Ουάσιγκτον, η οποία τελικά αμφισβητεί για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή