Αρση ασυλίας για Ανδρ. Λοβέρδο και Μ. Σαλμά

Αρση ασυλίας για Ανδρ. Λοβέρδο και Μ. Σαλμά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ψήφιση κατά συντριπτική πλειοψηφία της προτάσεως για άρση της ασυλίας των Ανδρ. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά και Αρ. Φωκά –για διαφορετικές υποθέσεις έκαστος–, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στην Ολομέλεια η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία ωστόσο όπως εξελίχθηκε προσέλαβε χαρακτήρα δριμύτατου «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά την υπόθεση Novartis, για πτυχή της οποίας ενεπλάκη το όνομα του κ. Λοβέρδου.

Υπέρ της άρσεως της βουλευτικής ασυλίας για τον πρώην υπουργό και στέλεχος της ΔΗΣΥ, που και ο ίδιος ζήτησε, επί 214 παρόντων ψήφισαν 213, ενώ «κατά» τάχθηκε ο κ. Φωκάς. «Τους σκευωρούς θα τους συντρίψω. Δίνω λόγο τιμής», είπε στην ομιλία του ο κ. Λοβέρδος κάνοντας λόγο για υπόθεση που συνιστά «άθλια μεθόδευση» με στόχο τόσο τον ίδιο όσο και το κόμμα του. «Θα καθίσουν στο σκαμνί όλοι οι υπεύθυνοι της πλεκτάνης», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας όσα κατά καιρούς έχει υπογραμμίσει όχι απλώς περί ουδεμίας ανάμειξής του σε υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων, αλλά και για ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου που να τον εμπλέκει. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε εκ νέου για κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες. «Πρόσωπο με πρόσωπο θα αντιμετωπίσω και την πλεκτάνη και τους σκευωρούς και ενώπιος ενωπίοις θα αποκαλύψω και τους εμπνευστές και τους εκτελεστές αυτής της πλεκτάνης, κουκουλοφόρους και μη. Ο Γκέμπελς ήταν ένας απαίσιος επαγγελματίας εγκληματίας. Αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι απαίσιοι εγκληματίες, αλλά της συμφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ευ. Βενιζέλου: «Υπάρχει οργανωμένη πλεκτάνη, σκευωρία, παραβίαση του Ποινικού Κώδικα και αλλοίωση βασικών θεσμών του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Εχετε καταστήσει πρώτο θύμα της πλεκτάνης αυτής τη Δικαιοσύνη και έχετε καταστήσει ομήρους ορισμένους ελάχιστους εισαγγελικούς λειτουργούς που έτυχε να αναμειχθούν λόγω καθηκόντων με την υπόθεση αυτή», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία, για να προσθέσει: «Τα αισθήματά μου απέχουν πολύ από τα αισθήματα εκδίκησης και ποινικοποίησης. Είμαι οπαδός της συναίνεσης. Χρειαζόμαστε εθνική ενότητα, αλλά δεν φτάνεις στην εθνική ενότητα και στη συναίνεση και στην άλλη, την ανώτερη φάση δημοσίου βίου, εάν δεν αντιληφθούν όλοι και δεν συνετιστούν, τι γίνεται, τι κάνουν. Θα επέλθει η κάθαρση. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό».

Σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης της δημοκρατικής παράταξης, για να υπογραμμίσει: «Είναι στρατηγική επιλογή του Μαξίμου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στη λάσπη, μέσα σε μια ατέρμονη σκανδαλολογία. Αφού, λοιπόν, απέτυχε η περίφημη “απεύθυνση” του πρωθυπουργού και αφού κατέρρευσαν με κρότο οι γέφυρες με την Κεντροαριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη, επανέρχεται –ω του θαύματος– στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος επιχείρησε να αποκρούσει τις εις βάρος της πλειοψηφίας καταγγελίες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο λόγος περί σκευωρίας κατ’ εξοχήν αυτή τη στιγμή, όπως εκφέρεται, στρέφεται κατά της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν παριστάνουμε καν τους “αρχάγγελους της κάθαρσης”. Εναν ταπεινό ρόλο εκπληρώνουμε. Είμαστε με κάποιον ρόλο εδώ, τον ρόλο που μας ανέθεσε η δημοκρατία: ταπεινά και παροδικά πιόνια της. Αυτό τον ρόλο θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους».

Υπέρ της άρσεως της ασυλίας του κ. Μ. Σαλμά –για υπόθεση αρθροσκοπήσεων–, ψήφισαν 209, ενώ υπήρξαν 4 «κατά» και ένα «παρών». Τέλος, για τον κ. Φωκά, η υπόθεση του οποίου αφορά δικαστική διαμάχη με ιδιώτη, υπέρ ψήφισαν 212 βουλευτές και κατά τρεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή