Γερμανική εμμονή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. Κατηγόρησε για την αναιμική ανάπτυξη το 2019 εξωτερικούς παράγοντες, όπως άλυτες εμπορικές διαφορές και την απειλή να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε ως αβάσιμους τους φόβους πως θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, και πλέον προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% αντί για 1% που προέβλεπε προηγουμένως. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλούν την κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ να ενισχύσει τις επενδύσεις, ενώ ένας Συντηρητικός βουλευτής απαίτησε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. «Εχουμε χαμηλότερη ανάπτυξη, κάτι που απέχει πολύ από την ύφεση», είπε ο Σολτς. «Και αν είσαι μια πραγματικά παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αν είσαι μεγάλος εξαγωγέας και εισαγωγέας, όλες οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία θα έχουν επίπτωση στην ανάπτυξη της χώρας σου. Και γνωρίζουμε πώς επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία. Και γνωρίζουμε από πού προέρχεται. (Οφείλεται) κυρίως σε πολιτικούς λόγους», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι οι εμπορικές διαφορές των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, όπως επίσης και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit, αποτελούν τις κύριες αιτίες για την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας και όχι διαρθρωτικά προβλήματα όπως οι χαμηλές επενδύσεις.

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και από την επιχειρηματική κοινότητα που πιέζει για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. «Συμφωνώ με όλους όσοι λένε στη Γερμανία πως δεν θα πρέπει να έχουμε επιπλέον χρέος», είπε ο Σολτς. «Είναι πολύ καλή πολιτική να λέμε πως διαθέτουμε αρκετά υψηλό χρέος στη Γερμανία και ότι δεν θα πρέπει να αυξηθεί και πως θα εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε τον κανόνα να μην αυξήσουμε περαιτέρω το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως η μείωση φόρου, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, για οικογένειες, η αύξηση των δαπανών για συντάξεις και κοινωνική πολιτική και η πραγματοποίηση επενδύσεων στην ψηφιοποίηση, στις υποδομές και στην έρευνα και στην ανάπτυξη θα υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η Γερμανία, η οποία αναπτύσσεται αδιάλειπτα τα τελευταία εννέα έτη, έχει ψηφίσει τον λεγόμενο νόμο «φρένο χρέους» από το 2011. Ο νόμος αυτός αναγκάζει τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων να εξαλείψουν ουσιαστικά όλο το διαρθρωτικό τους έλλειμμα σε διάστημα πέντε με δέκα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή