Κτηματολόγιο: Διαδικασία ελέγχου ιδιοκτησίας στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: Διαδικασία ελέγχου ιδιοκτησίας στην Αθήνα

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απλή διαδικασία ελέγχου ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν κοινά λάθη. Κάπως έτσι περιγράφει η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τη διαδικασία της προανάρτησης, που ξεκινά μεθαύριο, Μεγάλη Δευτέρα, για τον Δήμο της Αθήνας. Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το κεντρικό γραφείο στο Γαλάτσι, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ταλαιπωρίας, αφού ο έλεγχος και –στις περισσότερες περιπτώσεις– η διόρθωση μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά.

Από μεθαύριο λοιπόν, όσοι πολίτες έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της «Κτηματολόγιο» (www.ktimatologio.gr) και ακολουθώντας την επιλογή «e-κτηματολόγιο, ηλεκτρονικές υπηρεσίες» να εισέλθουν με τους κωδικούς του Τaxis στη διαδικασία της προανάρτησης.

Στο 90% των περιπτώσεων, το μόνο που θα πρέπει ο πολίτης να πράξει είναι να ελέγξει την ακρίβεια των στοιχείων που είχε δηλώσει το 2008 ή αργότερα (η βάση δεδομένων καλύπτει και την περίοδο έως τον Ιανουάριο του 2019).

Αν ο πολίτης εντοπίσει ένα λάθος (λ.χ. ο αριθμός ενός συμβολαίου, ή κάποιο όνομα ή πατρώνυμο) ή έχει αλλάξει στοιχεία (λ.χ. διεύθυνση ή ταυτότητα), θα πρέπει να ζητήσει τη διόρθωσή του. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας την αίτηση που θα βρει στην ιστοσελίδα του έργου (www.ktimatologio-athina.gr). Η αίτηση διόρθωσης θα πρέπει να σταλεί εντός δύο μηνών στη διεύθυνση [email protected]. Αν τα στοιχεία που ο πολίτης θα ελέγξει στη σελίδα της προανάρτησης είναι σωστά, τότε δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα.

Τι γίνεται όμως αν ο πολίτης διαθέτει μεν κάποιο ιδιοκτησιακό δικαίωμα στην Αθήνα, ωστόσο δεν το βρίσκει στη βάση δεδομένων; Κατ’ αρχάς, είναι πολύ πιθανό να έχει ξεχάσει ότι… δεν είχε υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας το 2008-2009, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η κτηματογράφηση. Μια άλλη περίπτωση είναι η δήλωση να έχει απορριφθεί από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο», για μία σειρά από αιτίες: για παράδειγμα, επειδή δεν κατεβλήθη το «κτηματόσημο», επειδή ο πολίτης δεν προχώρησε σε εντοπισμό του ακινήτου, επειδή δεν κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα ή τα έγγραφα που κατέθεσε δεν αποδεικνύουν το δικαίωμα. Επίσης, υπάρχει η περίπτωση, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το ιδιοκτησιακό δικαίωμα που έχει δηλωθεί να μην υπάρχει, δηλαδή να αντιστοιχεί στη χρήση και όχι στην κτήση ενός χώρου.

Κτηματολόγιο: Διαδικασία ελέγχου ιδιοκτησίας στην Αθήνα-1

Η αίτηση διόρθωσης θα πρέπει να κατατεθεί εντός δύο μηνών.

Αν λοιπόν δεν βρείτε στοιχεία που να αφορούν το ιδιοκτησιακό δικαίωμά σας στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε είναι πολύ πιθανό να ανήκετε σε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις. Επομένως, πρέπει να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο 210-010.10.10 ή να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, για να ενημερωθείτε για το τι έχει συμβεί και τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Πάντως, πρέπει να γνωρίζετε ότι αν δεν δηλώσετε το ακίνητό σας μέχρι και τη φάση της προανάρτησης, τότε θα εγγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα χρειάζεται μια διαφορετική διαδικασία για να κατοχυρωθεί σε εσάς.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του κτηματολογίου, τα αγνώστου ιδιοκτήτη γεωτεμάχια (οικόπεδα) στον Δήμο της Αθήνας είναι περίπου 2.200 (3,4% του συνόλου δεν έχει δηλωθεί). Τα «απορριφθέντα» δικαιώματα (αυτά που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν) είναι 33.173, ενώ τα «φερόμενα» δικαιώματα (δηλαδή δικαιώματα που δεν έχουν δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη τους αλλά προκύπτουν από τα στοιχεία τρίτων) είναι 11.630. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιότητα γύρω από τη διαδικασία της προανάρτησης στην Αθήνα δείχνει να έχει κινητοποιήσει… τους αμελείς, καθώς τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων δηλώσεων στο κτηματολόγιο.

Στο κέντρο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, η διαδικασία προανάρτησης στον Δήμο Αθήνας θα υποστηριχθεί σε ξεχωριστό χώρο από 50 άτομα.

Ευπρόσδεκτοι είναι εκτός από όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ιδιοκτησία τους και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι ή δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιβάλλον. Με δεδομένο όμως ότι έχουν υποβληθεί στο δήμο 1,2 εκατ. δικαιώματα από 550.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, είναι μάλλον… προτιμότερο, όσοι μπορούν, να προτιμήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα και να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Προαιρετική συμμετοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στη διαδικασία της προανάρτησης δεν είναι υποχρεωτική. Ομως, αν η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της προανάρτησης είναι μεγάλη, αυτό θα «ελαφρύνει» τη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών πινάκων, καθώς θα μειώσει τα όσα πρέπει να διορθωθούν. Να σημειωθεί ότι στη φάση της προανάρτησης οι πολίτες διορθώνουν μόνο τα δικά τους στοιχεία.

Δεν μπορούν να δουν τυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων), ούτε να υποβάλουν ενστάσεις. Το δικαίωμα αυτό θα έχουν μόνο κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος της προανάρτησης. 

Κτηματολόγιο: Διαδικασία ελέγχου ιδιοκτησίας στην Αθήνα-2

Η κτηματογράφηση που δεν τελείωνε

Γιατί η προανάρτηση γίνεται έντεκα χρόνια μετά τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Αθήνα; Η απάντηση βρίσκεται στο όχι και τόσο μακρινό 2007, όταν το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να χωρίσει σε δύο φάσεις τη δεύτερη γενιά κτηματογράφησης (107 αστικές περιοχές, 6,7 εκατ. δικαιώματα και 3,1 εκατ. στρέμματα). Η επιλογή αυτή είχε δύο στόχους: να επιτύχει και πάλι κοινοτική χρηματοδότηση για το έργο (μετά την ταπεινωτική επιστροφή 100 εκατ. ευρώ μερικά χρόνια νωρίτερα, λόγω της κακής οργάνωσης των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων) και να συγκεντρώσει πόρους για την αυτοχρηματοδότηση του έργου, από την καταβολή του «κτηματόσημου».

Η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου 2008 και ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου. Στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε τη β΄ φάση κτηματογράφησης για τις ίδιες περιοχές, προϋπολογισμού 176 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις μελέτες που προκηρύχθηκαν ήταν και εκείνη του Δήμου Αθηναίων, προϋπολογισμού 24,6 εκατ. ευρώ. Στόχος ήταν η β΄ φάση να ξεκινήσει το 2010, «κουμπώνοντας» χρονικά με την α΄ φάση.

Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο διαχωρισμός της διαδικασίας κτηματογράφησης σε δύο φάσεις ήταν ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου (και γι’ αυτό δεν επαναλήφθηκε έκτοτε). Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο έλεγχος και η υπογραφή των συμβάσεων καθυστέρησαν πολύ – χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρώτες συμβάσεις ξεκίνησαν να υπογράφονται τον Νοέμβριο του 2011 και η Αθήνα δεν ήταν μέσα σε αυτές. Η αιτία; Οι δύο εταιρείες που διεκδικούσαν το έργο προσέφυγαν δικαστικά η μία εναντίον της άλλης και πέτυχαν… να αποκλειστούν και οι δύο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις μελέτες κτηματογράφησης ακόμα τριών πόλεων: του Βόλου, της Λαμίας και της Λιβαδειάς. Οι διαγωνισμοί επαναπροκηρύχθηκαν το 2014 και κατέληξαν όλες στον ίδιο ανάδοχο το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή