Κόμικς με το βλέμμα στο μέλλον

Κόμικς με το βλέμμα στο μέλλον

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πριν από 15-20 χρόνια κάποιος ισχυριζόταν πως τα κόμικς θα βρίσκονταν, από άποψη δημοφιλίας, στην κορυφή της ποπ κουλτούρας, θα τον περνούσαν για τρελό. Αν ακόμα διάβαζες κόμικς στο λύκειο, για παράδειγμα, κάτι δεν πήγαινε καλά. Ως γνωστόν βέβαια, οι «σπασίκλες» αντεπιτέθηκαν. Οι τελευταίοι «Εκδικητές» που κυκλοφορούν από βδομάδα στις αίθουσες αναμένεται να γίνουν η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία όλων των εποχών, αποτελώντας την κορύφωση ενός κινηματογραφικού και τηλεοπτικού κύματος που έβαλε τους υπερήρωες για τα καλά στις ζωές μας. Και βέβαια αποτέλεσε πυραυλοκίνητο όχημα για τις κομίστικες συνάξεις, νέων και παλαιών «πιστών», όπως το φεστιβάλ ComicDom Con Athens, το οποίο διοργανώνεται αυτές τις μέρες (19-21/4) στη γειτονιά της Νεάπολης.

Κόμικς με το βλέμμα στο μέλλον-1

Φυσικά κόμικς δεν σημαίνει μόνο υπερήρωες της Marvel για εφήβους. Η 9η Τέχνη μπορεί να πάει πολύ βαθύτερα, θίγοντας κοινωνικά προβλήματα, εκφράζοντας φιλοσοφικές αναζητήσεις ή δημιουργώντας νέες οπτικές σε υπάρχοντα θέματα, από αυτές που γεννιούνται μόνο με το χαρτί και το πενάκι. Αυτό περίπου είναι το σκεπτικό και πίσω από το «Futuropolis», την ελληνική έκθεση του φετινού ComicDom που έχει ως θέμα της την πόλη του μέλλοντος. «Ο σκοπός ήταν να ζητήσουμε κυρίως από νέους, αλλά και κάποιους πιο καταξιωμένους, δημιουργούς να μας δείξουν πώς φαντάζονται το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος. Αλλοι το βλέπουν ουτοπικό, άλλοι το αντιμετωπίζουν με χιούμορ και άλλοι πάλι δημιουργούν δυστοπίες. Το θέμα, ούτως ή άλλως, δεν είναι να επιβεβαιωθούμε· τη δεκαετία του ’80 οι καλλιτέχνες σχεδίαζαν το 2020 με ιπτάμενα αυτοκίνητα…», μας λέει ο διοργανωτής του φεστιβάλ, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου.

Κόμικς με το βλέμμα στο μέλλον-2

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Εργα της Αγγελικής Σαλαμαλίκη, του Γιώργου Κομιώτη και του Τάσου Μαραγκού, από την έκθεση «Futuropolis».

Οσο για τις δυστοπίες, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, έχουν την τιμητική τους. Μια τέτοια έχει επιμεληθεί και ο Νικόλας Κούρτης, πατώντας πάνω στο σενάριο του Κυριάκου Αθανασιάδη. Κάπου στο μέλλον, οι μεγάλες πόλεις σαν τη Νέα Υόρκη, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, είναι πια τειχισμένες προσπαθώντας να κρατήσουν απέξω την απειλή των ζόμπι αλλά και του γενικότερου χάους που βασιλεύει. Παράλληλα, οι κάτοικοί τους έχουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκλήσεις που αφορούν την ελευθερία τους. Ενα τέτοιο κόμικς προφανώς και απέχει αρκετά από το πολύχρωμο σύμπαν της Marvel. «Σίγουρα ως πιτσιρικάς, διάβαζα κι εγώ κόμικς με σούπερ ήρωες. Οσο μεγαλώνεις ανακαλύπτεις σταδιακά έναν νέο πιο ενήλικο κόσμο σε αυτήν την τέχνη. Προσωπικά, πάντως, δεν πιστεύω στον διαχωρισμό ποιοτικού και εμπορικού. Με τις κατάλληλες συνθήκες και μια κάποια τόλμη, μπορούν να συνυπάρξουν και τα δύο», αναφέρει ο κ. Κούρτης.

​​To ComicDom διεξάγεται στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και του Γαλλικού Ινστιτούτου, 11 π.μ. – 9.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή